Blog

Zeldan legenda kiinnostaa edelleen pelaajia

Yksi maailman suosituimmista videopelisarjoista kautta aikojen on Nintendon kehittämä ja julkaisema The Legend of Zelda, jota on myyty yli 60 miljoonaa kappaletta. Se nousee näin Nintendon menestyksekkäimpien pelisarjojen joukkoon Super Marion, Metroidin ja Pokémonin rinnalle. Kyseessä on fantasiamaailmaan sijoittuva toimintaseikkailu ja roolipeli, jossa ratkotaan pulmia, hypitään toisinaan eri tasoilla, taistellaan, hiivitään ympäriinsä ja seikkaillaan ylipäänsä ympäri fantasiamaailmaa tutkimassa uusia alueita. Pelisarjan on suunnitellut Shigeru Miyamoto, yksi maailman arvostetuimmista pelisuunnittelijoista, joka on hyödyntänyt pelissä omia lapsuuden kokemuksiaan. Japanilainen Miyamoto viihtyi lapsena metsässä ja metsä tunnelma ja tutkimusretkien jännittävyys ovat jääneen hänelle mieleen. Lisäksi Zelda-peleissä on nähtävissä vaikutteita japanilaisesta perinteestä, skandinaavisesta muinaisuskosta ja keskiaikaisesta eurooppalaisesta kulttuurista. The Legend of Zeldaa voi pelata ainoastaan yhdellä hahmolla, Linkillä ja pelit sijoittuvat Hyrulen fantasiamaailmaa. Tavoitteena on yleensä pelastaa prinsessa Zelda, mutta vastassa on pelisarjan pääantagonisti Ganon. Pelin kaava ja pelimekaniikka ovat pysyneet samoina kaikissa versioissa ja päivitykset ovat koskeneet ainoastaan Linkin toiminnallisuutta ja liikkuvuutta sekä fantasiamaailman kehittämistä.

Pelin päähenkilö Link on pelin eri osissa joko poika tai nuori mies. Link ei puhu, mutta päästää äännähdyksiä ja huudahduksia ja hänen ajatuksiaan kuvataan puhekuplilla, joissa käytetään lähinnä kysymysmerkkejä tai huutomerkkejä. Vaatteenaan Link käyttää pitkää vihreää tunikaa ja vihreää hattua ja hänen korvansa on suippokärkiset. Link on äärimmäisen rohkea ja kuuluu Hyrulen ritarien sukuun. Aseinaan hänellä on miekka ja kilpi ja lisäksi Link pystyy tarvittaessa muuntautumaan toisiksi olennoiksi. Ongelmista selvitäkseen hän turvautuu usein myös magiaan ja pelin joissain versioissa pystyy ampumaan taikanuolia jousipyssyllä. Linkillä on fantasiamaailmassa ystäviä ja tukijoita, mutta loppujen lopuksi hänen on kuitenkin aina turvauduttava omiin taitoihinsa selvitäkseen seikkailuista. Apunaan Linkillä on myös Triforce eli Kolmivoima, joka on kolmen jumalattaren luoma pyhä esine. Kolme osaa voidaan myös erottaa toisistaan, mutta yhteen liitettyinä ne ovat Hyrulen fantasiamaailman kaikista mahtavin taikaesine. Linkin lisäksi jokaisessa pelissä esiintyy prinsessa Zelda, joskin hänen roolinsa tärkeys muuttuu pelistä riippuen. Link ja Zelda ovat pelin mukaan lapsuudenystäviä. Toisinaan Zelda myös auttaa Linkiä tämän seikkailuissa, ainakin silloin kun ei itse ole avun tarpeessa.

Yleensä pelin päätehtävä on prinsessa Zeldan pelastaminen, mutta jokaiseen peliin sisältyy myös sivutehtäviä. Näiden suorittaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä pelin läpi pääsemiseksi. Sivutehtävien suorittamisesta saa palkinnoiksi uusia taikaesineitä, ominaisuuksia ja taitoja, jotka auttavat selviytymään seuraavilla tasoilla. Tyypillinen sivutehtävä The Legend of Zeldassa on vaihtokauppaketju, jossa Linkin pitää toimittaa löytämänsä esine oikealle henkilölle, jolta hän saa puolestaan uuden esineen. Tätä jatketaan niin kauan, että Link saa itselleen hyödyllisen esineen. Sivutehtävinä voivat toimia myös mm. kilpailut, kadonneiden ihmisten tai esineiden etsiminen tai erilaiset ongelmanratkaisutehtävät. Ensimmäinen Zelda-peli julkaistiin vuonna 1986 ja ne olivat suosionsa huipulla 1990-luvulla. Zelda-peleistä on julkaistu kuitenkin vielä uudistettuja versioita 2000-luvullakin.

Pelisarjan ohelle on luotu oheistuotteita, kuten leluja, sarjakuvia ja keräilykortteja. Vuonna 1989 tehtiin osin peliin perustuva animaatiosarja. Zelda Comics -sarjakuvalehti ilmestyi vuonna 1990 Vallant Comicsin julkaisemana. Lehtiä tehtiin viisi numeroa ja jokaisessa lehdessä oli kaksi kymmensivuista tarinaa ja lisäksi lyhyempiä tarinoita. Lisäksi Zelda-tarinoita julkaistiin The Nintendo Comic Systemissä. Vuonna 2000 Zelda-sarjasta tehtiin dokumenttielokuva, mutta siitä on saatavilla ainoastaan japaninkielinen versio. Simpsonit-sarjassa taas on nähty peliä parodioiva kohtaus. Pelisarjalla riittää edelleen faneja ja pelin hahmot ovat suosittuja roolipeli- ja cosplay-hahmoja.