Blog

Videopelien kirjoittaminen – voiko narratiivi olla yhtä tärkeä kuin pelin mekaniikka? – osa 2

Paljon on muuttunut vuosien varrella pelien suhteen, varsinkin tarinan osalta. Monet ovat sitä mieltä, että tarina ei ole peleissä tärkeää, kunhan pelaaja pääsee räiskimään aseillaan ja käyttämään taitojaan erilaisten välineiden avulla. Mutta toiset, ovat toista mieltä, ja puhuvat pelien tarinankerronnan puolesta. On kenties totta, että tarina on pitkään ollut osa, joka on erillään pelin muista osista ja ilmenee vain välikohtauksina tasojen välillä, eivätkä siksi kenties pääse täyteen potentiaaliinsa, mutta jotkut pelinkehittäjät ovat ottaneet rohkeita askelia integroidakseen tarinaa paremmin pelin toimintaan.

Tarina pelin sydämessä

Guy Gadneyn uusi projekti, The Suspect, kiertää tämän ongelman käyttämällä chat- ja pikaviestejä tarinankerrontalaitteina. Pelaajat kuulustelevat epäiltynä olevaa AI:ta, jota syytetään murhasta, yrittäen saada hänet antamaan tiedot kirjoittamalla vuoropuhelua suoraan peliin. “Tämä keskustelu on koko peli, se ei ole videopätkä tasojen välissä, jonka haluat ohittaa, koska haluat jatkaa matkaa”, sanoo Gadney, Sydneyn interaktiivisen tarinankertojien, The Project Factory:n, johtaja. Vapaan tekstin ajatus ei tietenkään ole vallankumouksellinen, tietysti, osoita ja napsauta pelit ovat tehneet sitä vuosikymmeniä, mutta sen toteuttaminen niin keskittyneellä tavalla yhdessä tämän syvällisen kertomuksen kanssa näyttää tuoreelta ”Se on kokeilu, jonka olen halunnut tehdä jo vuosia”, Gadney sanoo. ”Se on hyvin monimutkainen, se ei ole sellainen, että kirjoittaisit ‘Valitse oma seikkailusi’ – tyyppisen pelin jossa on useampi narratiivi, vaan kirjoitat algoritmeille. Kirjoitat tekoälyä. Kirjoitat useita kerroksia siitä, mitä pelaaja saattaa sanoa, tai ei sano, siinä tulee olemaan paljon kirjoitusta, joka on tarpeetonta. Tämä on  erittäin kokeellista, mutta sitä juuri haluamme.” The Suspect:in yhdistelmä tarinaa ja pelattavuutta, joka on kehitetty maasta ylöspäin niin, että nämä kaksi ovat erottamattomasti toisiinsa sidoksissa, näyttävää olevan kirjoittajien askel eteenpäin. ”Todella hyvät kirjoittajat pystyvät luomaan universumeja ja hahmoja ja pitämään heidät mielessään”, Gadney sanoo. “Mutta sen sijaan, että kirjoittaja löytäisi langan maailman läpi ja kirjoittaisi sen sitten kaavamaiseksi lineaariseksi kertomukseksi, sanon heille: anna minulle universumisi.”

Tarina pelin sydämessä

Onko vahvoilla tarinoille varustelluille peleille paikkaa markkinoilla?

Hocking uskoo, että on olemassa markkinat narratiivisille peleille, jotka spontaanisti luovat tarinoita, sen mukaan, miten niitä pelataan. ”Näet ihmisiä, jotka pelaavat peliä joka on täynnä jaloja ritareja ja suuria sankareita ja itsensä uhraamista. Näet ihmisiä, jotka pelaavat Games of Thrones -peliä, joka koskee vain heikkoja ihmisiä, pelkureita, kauheita petoksia ja vastenmielisiä murhia. Ja se tulee olemaan sama peli, hän sanoo. Gadney tunnistaa myös teollisuuden muutoksen. ”Toivon, että astumme nyt vaiheeseen, jossa kirjoittaminen siirtyy yksinpuhelusta olemasta vuoropuhelu… Sinne luulen ihmisten olevan menossa”. Tuloksena tulee olemaan peli, joka vastaa pelaajalle. Hocking antaa esimerkin Street Fighter 2: sta, jossa peli reagoi siihen, miten pelaat sitä. ”Jos meillä ei olisi se toisessa muodossa, eikä potkuina ja lyönteinä, vaan käänteinä ja petoksina, salaisuuksina ja luottamuksena, ja kaikentyyppisinä asioina, joita ajattelemme ihmissuhteissa, ihmisten välisten nyrkkitappeluiden sijaan, voisimme todella hämmästyttää pelaajat.“

Onko vahvoilla tarinoille varustelluille peleille paikkaa markki-noilla?

Tarinankerronta on siis jo nyt osana pelejä, joitain enemmän kuin tosia, mutta yksi asia on selvää, pelien tarinoille on kysyntää ja niillä on selkeästi paikka pelimaailmassa ja varmasti innokkaita pelaajia. Tarinankerronta peleissä kasvaa ja kehittyy vuosi vuodelta, niin kuin kaikki muukin, ja pian voimme varmasti kokea pelejä ja niiden tarinoita tavalla, jota emme ole aiemmin kokeneet. Ilman ‘ohita kohtaus’ -painikkeita ja tarinavideoita tasojen välillä, vaan pelejä, joissa tarina on integroitu niin syvästi peliin, että se muodostaa pelin sydämen.