Blog

Videoeditoinnin uusi kausi

Mikä tekee videoiden kanssa työskentelystä niin vaikeaa? Etenkin matkailijat, jotka kuljettavat mukanaan vain pieniä läppäreitä, kärsivät tehopuutteesta ja välillä yhden videon käsittelyyn menee useampi tunti tai jopa päivä aikaa. Ammattilaiset tekevät videoeditointia supertehokkailla palvelimilla, mutta niilläkin menee aikaa videoiden käsittelyyn puhumattakaan meidän eli amatöörien videoeditoinnin maailmasta. Tämän päivän trendi on kuitenkin sellainen, että yhä useampi tehtävä siirtyy pilvitekniikkaan, ja juuri tämän tekniikan hyväksi käyttöä ehdottavat San Diegossa sijaitsevan Kalifornian yliopiston tiedemiehet. He ovat saaneet aikaan innovaation, joka mahdollistaa videoeditoinnin melkein yhdessä hetkessä – siis kirjaimellisesti.

Sprocket

EurekAlert-toimitus ilmoittaa, että innovaatio on saanut nimekseen Sprocket. Sen toimintaperiaate perustuu siihen, että video pilkotaan moneen pieneen palaan eli pätkään. Tämän jälkeen nämä videon pätkät jakaantuvat tuhansien palvelimien välillä, ja jokainen palvelin tekee töitä siihen saapuneen videon pätkän kanssa. Tällainen periaate mahdollistaa sen, että tiedon siirtäminen on nopeaa ja sen käsittely tapahtuu aivan uskomattomalla vauhdilla, kun yhden palvelimen sijaan videon kanssa työskentelee useampi tuhat tehokkaita koneita. Yksi tämän innovaation keksijöistä nimeltään George Porter, joka on samalla tietotekniikan koulutusalan professori Kalifornian yliopistossa, sanoo seuraavaa: kaksi tuntia videota voidaan käsitellä järjestelmämme avulla puolessa minuutissa eli kolmessakymmenessä sekunnissa. Ja niin: muilla metodeilla siihen kuluisi helposti tunti. Hintakin on hyvin lojaali ja hyväksyttävä: aikaisemmin ihmiset maksoivat järjettömiä summia päästäkseen tekemään töitä videoidensa parissa yhdellä palvelimella parin tunnin aikana, mutta nyt vertaisverkkotekniikan periaatteella ja pilvitekniikoita hyväksi käyttämällä pystymme suorittamaan mitä vaikeampia toimintoja tuhansilla palvelimilla. Muutaman taalan hinnalla säästetään tunteja joka vuorokausi.

Sprocket-innovaation tekniikka käyttää siis vertaisverkkotekniikkaa, jota käyttävät projekteissaan myös Amazon, Microsoft ja Google. Itse ohjelmoijat kertovat, että Sprocket on osoittautunut myös erinomaiseksi kuvanetsintätyökaluksi. Esimerkiksi kun tarvitaan vain tiettyä henkilöä sisältäviä kuvia ja ne täytyy kaivaa kolmetuntisesta videosta, järjestelmän algoritmi suorittaa tällaisen toiminnon vain muutamassa sekunnissa. Tällä hetkellä Sprocketin keksijät ja heidän kanssa työskentelevät ohjelmoijat tekevät kovasti töitä sen eteen, että saisivat aikaan toimivia sovelluksia joka käyttäjän makuun. Sovelluksia kehitetään erilaisille käyttöjärjestelmille, ja osa niistä tulee toimimaan myös mobiililaitteilla.

Videot Vaativat Tehoja

Minkä takia videoeditoinnin maailmaan lähdettiin kehittämään tällaisia uusia työkaluja? Selitetään yksinkertaisella esimerkillä. Kotona tapahtuvaan videoeditointiin tarvitaan erittäin tehokas pöytäkone tai läppäri, jossa kaikki osat ovat tärkeitä. Nyt ei siis saa tinkiä mistään: näytönohjaimen pitää olla erittäin hyvä eli peliluokkaa, keskusmuistia pitää löytyä mieluiten enemmän kuin 16 gigaa, ja suorittimen täytyy olla tehokas. Kaikki riippuu tietysti videomateriaalin ja halutun lopputuloksen laadusta, mutta kun kone jumittaa koko ajan videon kasaamisen prosessin aikana, se vain ärsyttää ja vie uskomattomasti aikaa. Ohjelmia videoeditointiin on monenlaisia, mutta hyvin toimivia on vain noin viisi, ja ne vaativat tietokoneelta tehoja. Tämä kaikki on vielä siedettävää, kun tapahtuu kotona, mutta miten toimitaan pidemmillä matkoilla? Videotyön tekeminen kahden yön aikana läppärin edessä saa aikamoisen väsymyksen aikaan. Mitä tällaisen työn jälkeen jaksetaan kuvata? Sängyssä makaamista ja voimien palauttamista? Videoeditointi vie sekä ihmisten että koneiden energiaa paljon, ja työkalujen hyvä ja nopea toiminta helpottaa tehtävää merkittävästi. Tulevaisuudessa ehkä tulemme näkemään markkinoilla nimenomaan videoeditointiin suunniteltuja supernopeita ja tehokkaita tietokoneita, mutta minkä takia lähtisimme maksamaan niistä kovia hintoja, kun videoita pystyy nyt käsittelemään useamman etätietokoneen voimin, nopeasti ja edullisesti?