Blog

Väärinkäsityksiä ja ennakkoluuloja 2

Edellisessä postauksessa kerroimme erilaisista Linuxista olemassa olevista huhuista ja käsittelimme sekä Linux-käyttöjärjestelmien vaikeutta niin käytössä kuin asennuksessakin. Ennen kuin jatkamme tutustumista näihin huhuihin, on pakko lisätä vielä pari syytä vaihtaa Windowsista Linuxiin. Windowsissa virukset ovat hyvin yleinen ongelma, kun taas Linuxin ympäristössä ne kuolevat. Lisäksi Windows kerää tietoa käyttäjistään, kun taas Linux-pohjaisissa järjestelmissä näytölle ei koskaan ilmesty yksityisiä tietoja kysyviä ikkunoita eikä se koskaan vaadi henkilötietopolitiikan pakollista hyväksymistä.

Miksi Windows?

Ehkä asia on helpompaa selittää sen toisesta näkökulmasta: ei siis kysytä, miksi valita Linux, vaan kysytään, miksi käytämme Windowsia? Sehän maksaa rahaa ja välillä tökkii, mutta se on edelleen käytetyin ja suosituin käyttöjärjestelmä. Ensimmäinen syy siihen on se, että kaupasta ostettu tietokone tulee mitä todennäköisimmin sisältämään Windows-käyttöjärjestelmän, mutta siihen on vaihtoehtoja: tietokoneen saa tilattua Linux-pohjaisella käyttöjärjestelmällä tai ilman käyttöjärjestelmää, tosin sitä ei paljon mainosteta. Tämän vuoksi tyydymme siihen, minkä saamme melkein ilmaiseksi: maksulliseen Windowsiin tietokoneen oston yhteydessä. Toinen syy on myytti siitä, että Linuxille ei ole olemassa tarpeeksi ohjelmia, ja tämä lienee kaikista suosituin tapa pelotella käyttäjiä. Loppukädessä kun kysytään, mitä ohjelmia kaipaisit Linuxiin, joita ei ole siihen olemassa, tuntuu siltä, että kaikki Windowsin käyttäjät ovat joko rakennetekniikan insinöörejä ja tarvitsevat AutoCADia tai valokuvaajia, jotka käyttävät säännöllisesti Photoshopia. Muista ohjelmista puheen ollen, Linux-pohjaisiin käyttöjärjestelmiin on erinomaisia sovelluksia ja niiden erilaisia versioita, ja valikoima on jopa laajempi kuin Windowsille. AutoCADin luoja Autodesk ja Photoshop eivät ole paljon keskittyneet luomaan Linux-sovelluksia, mutta niillekin on olemassa hyviä vastineita, jotka toimivat Linuxilla nopeammin ja joiden työkalupakki on jos ei parempi, niin vähintään samanlainen. Lisäksi valtava osa Linux-ohjelmista on ilmaista softaa, mikä on kunnon kirsikka kakun päällä ja tähän kaikkien epäilyjen pitäisi jo päättyä.

Linux On Nörttien Hommaa

Tämä on suosittu ennakkoluulo, joka kuitenkin saa monen käyttäjän kieltäytymään Linuxin käytöstä. Linux on todellakin käytössä vain noin 2-5 prosentilla tietokoneiden käyttäjistä, mutta esimerkiksi pelkän Ubuntu-distron käyttäjien kokonaismäärä on noin 25 miljoonaa ihmistä. Jos tämä tuntuu liian pieneltä luvulta, planeetalle kaivataan lisää ihmisiä! Linux-yhteisöön liittyminen tarkoittaa yleensä myös siirtymistä niin sanottuun tietotekniikan maailman eliittiin.

Vielä yksi väärinkäsitys Linux-pohjaisista käyttöjärjestelmistä koskee liian pieniä määriä tietoa. Tässä nimittäin asia on päinvastoin: jos joku Windows-ongelma tuntuu ratkaisemattomalta, siihen on usein myös vaikea saada vastauksia. Linux-yhteisö on puolestaan aktiivista kansaa, joka jaksaa kokeilla uusia asioita, kehittää ja oppia, ja haasteellisimpiin kysymyksiin löytyy aina vastauksia, kunhan osaa etsiä tarpeeksi hyvin ja haluaa itsekin kokeilla uusia asioita, kehittää ja oppia. Jokainen Linuxille luotu ohjelma on myös melkein aina hyvin dokumentoitu; joka komennolle on olemassa tietopaketti; mutta jos nämä sisäänrakennetut toiminnot eivät auta, Linux-yhteisön väki ei koskaan jätä toista Linux-käyttäjää yksin ongelmansa kanssa. Ratkaisu löytyy aina. Nörttien maailma on yllättävän ystävällinen ja auttavainen.

Viimeisenä Linuxin etuna ja siitä syntyneenä väärinkäsityksenä mainittakoon pilviteknologiat. Monen käyttäjän mielestä koko maailman tulevaisuus on nimenomaan pilvilaskennassa, joten paikallisesti asennettavilla järjestelmillä kuten Linuxilla ja Windowsilla ei ole perspektiivejä. Tosiasia on seuraava: kyllä, olemme siirtymässä pilvitoimintoihin, ja tämä takaa sen, että isot organisaatiot saavat vakaan otteen kaikista toiminnoistamme ja yksityisyydestämme. Myös Windows on nyt integroitumassa pilvitoimintoihin, ja Windows 10 ei olekaan enää mikään käyttöjärjestelmä vaan palvelu, jos sitä tutkitaan teknisestä näkökulmasta. Linux on ainoa jäänyt vaihtoehto säilyttää ja käsitellä tietoa paikallisesti – ja mikä voi olla parempi tietosuoja kuin omassa koneessa oleva lukittu kiintolevy?