Blog

Väärinkäsityksiä ja ennakkoluuloja 1

Käyttöjärjestelmistä puheen ollen, moni ajattelee heti ensimmäiseksi Windowsia ja vasta sen jälkeen Linux-pohjaisia käyttöjärjestelmiä. Tämä onkin täysin ymmärrettävää: suurin osa meistä käyttää Windowsia niin töissä kuin kotonakin, ja niin myös oppilaitoksissa oleviin koneisiin on yleensä asennettu Windows. Ainoana poikkeuksena lienee teknilliset korkeakoulut, joista ainakin kahdessa on olemassa sekä Linux- että Windows-tietokoneluokkia – ja tietysti vain niissä kampuksissa, joissa on olemassa tietotekniikan linja. Linuxin vähäinen käyttö on ehtinyt synnyttää erilaisia ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä tästä käyttöjärjestelmästä, ja tässä kirjoituksessa perehdymme muutamaan niistä ja selvitämme, pitävätkö ne paikkansa.

Vaikea, Vaikea Linux

Linuxin käyttöjärjestelmistä kuvitellaan, että sekä niiden käyttö että asennus on uskomattoman vaikeaa. Asennuksesta on pakko sanoa, että tämä myytti pitää osittain paikkansa, mutta kaikki riippuu distrosta: jotkut jakelupaketit kuten esimerkiksi Arch tai Gentoo saattavat tuntua täysin heprealta asennuksessa ja tuloksena on mitä todennäköisimmin viikko menetettyä aikaa ja täysin toimimaton tietokone. Ubuntu on puolestaan muutenkin erittäin käyttäjäystävällinen jakelu, ja sen asentaminen on myös tehty mahdollisimman helpoksi eikä se vaadi kuin pari valintaa asennuksen aikana. Se, mikä voi tuntua aloittelijasta vaikealta, on levyn osiointi, ja jos siinä on pientäkin epävarmuutta, kannattaa hakea tietoa netistä ja hyödyntää kokeneiden Linux-käyttäjien kokemuksia ja neuvoja. Asennetun käyttöjärjestelmän käyttövaikeudesta sanottakoon, että vielä parikymmentä vuotta sitten myytti Linuxin vaikeudesta piti paikkansa: asennuksen jälkeen käyttäjää odotti pelkkä terminaali eli komentorivi, ja ensimmäiset yritykset luoda vähänkin kaunis työympäristö olivat melko epäonnistuneita. Tänä päivänä Linuxista on olemassa uskomattoman kauniita ja helposti ymmärrettäviä työympäristöjä, joista mainittakoon kaunein KDE, viimeisen päälle hiottu GNOME ja elementary OS. Käyttäjäystävällisimpänä distrona voidaan tänä päivänä pitää Linux Mint -nimistä jakelupakettia, jonka käyttö onnistuu sekä koululaiselta että kotiäidiltä.

Mutta Minähän Joudun Kieltäytymään Vanhasta Tutusta Windowsista!

Kun käytössä on vain yksi tietokone, monen mielestä Linuxin asentaminen tulee edellyttämään Windows-käyttöjärjestelmän poistoa. Näin se ei kuitenkaan ole ja vaihtoehtoja on: Linuxin kokeilu onnistuu jopa asentamatta sitä kovalevylle, sillä monella distrolla on olemassa LiveCD tai USB-versio. Se asennetaan joko tavalliselle CD-levylle tai muistitikulle ja käynnistetään tietokone siltä eikä tavalliseen tapaan kovalevyltä, jossa pyörii Windows. Jos koneen käynnistys ei ala automaattisesti muistitikulta tai CD-levyltä, mitä tapahtuu kuitenkin harvemmin, BIOS-asetuksista saa valittua oikean käynnistyslähteen. Jos tähän pieneen kokeiluun perustuva Linuxin käyttökokemus tuntuu hyvältä ja käyttöjärjestelmä vaikuttaa olevan sopiva vakituiseen käyttöön, sen voi asentaa jo kovalevylle – mutta siinäkään vaiheessa se ei mitenkään edellytä Windowsin poistamista, vaan Linux mahtuu hyvin sen rinnalle. Tällaisessa tapauksessa jatkossa tietokone tulee aina kysymään, mikä käyttöjärjestelmä käynnistetään, ja valinnan varaa voi olla enemmänkin: Windowsin ohella samalle kovalevylle voi asentaa vaikka useampia Linuxin distroja, joista jokaiselle on oma määrätty käyttötarkoitus. Näin ollen Linux siis antaa enemmän valinnan vapautta eikä rajoita siitä.

Linuxin käyttöä voi kokeilla muillakin tavoilla ja siihen on olemassa optioita. Yksi suosituimmista lienee virtuaalikoneet, joihin asennetaan Linux. Ensin pitää asentaa virtuaalikoneita luova ja niitä käsittelevä erillinen ohjelma, jossa luodaan tämä virtuaalikone ja se tulee toimimaan ikään kuin erillisenä tietokoneena, mutta saman tietokoneen resursseja käyttäen. Resurssirajoitukset ovat käyttäjän päätettävissä. Sen jälkeen virtuaalikoneelle asennetaan haluttu Linux-distro ja kokeillaan sen käyttöä sulkematta Windowsia. Tämä on sikäli hyvä vaihtoehto, että jos käytössä on vain yksi tietokone, Linux-pohjaisen järjestelmän oppiminen onnistuu helpoiten juuri näin, kun Linuxiin tutustumisen aikana voidaan helposti vaihtaa ikkunaa virtuaalikoneesta Windowsin selaimeen ja hakea sieltä kaikki tarvittava tieto.

Kuten edellä kerrotuista seikoista ilmenee, Linux ei rajoita käyttäjää missään eikä ole sen vaikeampaa, kunhan jaksaa oppia uusia asioita ja kehittää tietotekniikan osaamistaan. Seuraavassa kirjoituksessa tulee vielä vähän tietoa siitä, mitä huhuja Linuxista on olemassa, mitkä niistä ovat täysin virheellisiä ja mitkä pitävät edes osittain paikkansa.