Blog

Uusi piirakka jo leivottu! 3

Tutustuimme Android 9.0 Pie -järjestelmän tuomiin uudistuksiin jo kahden postauksen aikana, mutta siihen ne eivät kuitenkaan mahdu – eivätkä varmasti mahdu kolmeenkaan, mutta yritetään keskittyä nyt tärkeimpiin uudistuksiin ja muista keskustellaan joskus toiste. Nyt siis tiedämme sen, että Google huolehtii käyttäjien terveydestä, Android 9.0 Pie sai parannetut Bluetooth-mahdollisuudet ja kaikkea muuta, mistä nyt tarkemmin.

Laitteen Lukitus

Yksi isoimmista, mutta jostain syystä vähiten mainostetuista Android 9.0 Pie -järjestelmän ominaisuuksista on Lockdown-tila eli laitteen lukitus. Sen ottaminen päälle on helppoa: painetaan virtanapista ja ilmestyneestä valikosta valitaan Lockdown. Se lukitsee puhelimen niin, että näytöltä häviävät kaikki tiedotteet ja henkilökohtaiset tiedot. Lukituksen poistaminen onnistuu PIN-koodilla tai salasanalla: mikään biometrinen tapa ei tässä tapauksessa toimi, ei siis sormenjäljet eikä naama. Tämä optio muistuttaa vähän Applen älypuhelimissa käytettyä USB Restricted -tilaa, joka tekee laitteesta käyttökelvottoman kaikille muille paitsi sen omistajalle.

Olemassa Olevien Toimintojen Parannuksia

Uudet mahdollisuudet ovat aina tärkeä osa jokaista päivitystä tai kokonaan uutta käyttöjärjestelmän versiota, mutta myös olemassa olevien sovellusten parannuksilla on tärkeä rooli jokaisessa päivityksessä. Google otti mallia Applesta ja teki vihdoin viimein pitkään halutun muutoksen tekstin valintaan: nyt suurennuslasi ilmestyy näytölle, kun valitaan tekstiä, mikä sallii tarkemmat valinnat. Tekstin valinnasta on myös tullut fiksumpi: nyt tekstin valinnan jälkeen puhelin tarjoaa erilaisia toimintoja. Kun valitaan osoite, laite ehdottaa sen avaamista suoraan Google Maps -karttapalvelussa eikä sitä siis tarvitse erikseen kopioida karttojen hakukenttään. Tekstin valitseminen onnistuu nyt myös Overview-tilassa eli avoinna olevien sovellusten listasta, joten jatkossa ei ole enää pakko vaihtaa sovelluksia saadakseen kopioitua jonkun määrän tekstiä.

Äänenvoimakkuuksien säätöä on myös parannettu. Nyt puhelimen reunassa olevat äänenvoimakkuusnapit tulevat ohjaamaan ensisijaisesti tiedon katselun äänenvoimakkuutta eikä soittoäänen ja tiedotteiden äänenvoimakkuutta. Näytönkaappauskuvien muuttaminenkin onnistuu nyt helpommin – niin, että heti kaappauksen jälkeen näytölle tulee useampi vaihtoehto eli jos aikaisemmin siinä oli vain jakamis- ja tallentamismahdollisuus, nyt samasta valikosta kuvia pystyy myös leikkaamaan ja kääntämään.

Vielä yksi tärkeä uudistus koskee tiedotteita. Kun järjestelmä huomaa, että käyttäjä hylkää säännöllisesti tietyn sovelluksen tiedotteita, se tulee jossain vaiheessa kysymään, eikö käyttäjä nyt haluaisi kytkeä tämän sovelluksen tiedotteet pois päältä? Lisäksi on kehitetty erillinen työkalu siihen, jotta käyttäjä ymmärtäisi, mitkä sovellukset häiritsevät häntä tiedotteillaan eniten. Asian tarkistaminen onnistuu asetuksista. Nopeat vastaukset näytölle ilmestyviin viestitiedotteihin onnistuvat nyt myös entistä helpommin: tiedotteiden muoto saatiin selkeämmäksi, ja nyt pikavastauksen lähettämisen yhteydessä onnistuu vaikka valokuvan liittäminen viestiin avaamatta kuitenkin koko sovellusta. Mobile hotspot eli verkon jakaminen on saanut uudistuksena sen, että nyt se menee automaattisesti pois päältä silloin, kun puhelimen jakamaa Wi-Fi-yhteyttä ei käytetä millään laitteella. Tällainen asetus on voimassa puhelimen alkuasetuksissa, mutta sen voi ottaa pois päältä laitteen asetuksissa.

Uusi Android 9.0 Pie pitää siis sisällään todella paljon erilaisia päivityksiä, uudistuksia ja parannuksia. On ilahduttavaa nähdä, että Google ja sen ohjelmoijatiimi pitää huolta laitteiden käyttäjistä tavanomaista rehellisemmällä ja paremmalla tavalla: se ei yritä saada käyttäjää riippuvaiseksi puhelimestaan, vaan virittää älypuhelimien toiminnot elämää helpottaviksi. Pääajatuksena on se, että käyttäjän laite toimii virheettömästi ja ikään kuin muun elämän rinnalla häiritsemättä sitä. Mahdollisesti tulevina vuosina tulemme näkemään parempia tekoälyn käyttötapoja, mutta jo tässä vaiheessa on pakko sanoa, että ainakin Googlen tapa suhtautua käyttäjiin on sellainen, josta voisi ottaa malliakin.