Blog

Uusi piirakka jo leivottu! 2

Ja tässä tullaan jatkamaan aiempaa aihetta eli perehtymistä Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmän uusiin ominaisuuksiin. Edellisessä postauksessa avasimme hieman tekoälyasiaa ja kerroimme lukitulta näytöltä näkyvistä tiedoista, joiden määrä on kasvanut, mutta näihin uudistuksiin Androidin uusi versio ei ole rajoittunut.

Uudistettu Navigointi

Tässä ei valitettavasti ole puhe siitä, että Google olisi kehittänyt karttasovellustaan paremmaksi, vaan kyse on puhelimen toiminnoista. Perinteiset navigointinapit (paluu, kotinappula ja lista avoimista sovelluksista) jäivät nyt menneisyyteen ja ne korvattiin pienellä pillerin muotoisella merkillä näytön alapuolella. Liike napista ylös näyttää juuri käytetyt sovellukset, ja sen siirtäminen kokonaan ylös näyttää kaikki avoinna olemat sovellukset. Liike oikealle palauttaa sen sovelluksen, jota käytettiin viimeisenä. Paluunappi pysyy paikallaan, mutta se tulee näkyville vain silloin, kun ollaan toisessa sovelluksessa. Pillerinapin kosketus palauttaa kotinäytön, ja sen pitäminen pohjassa avaa Google Assistant -apulaisen. Uudessa Androidissa on myös uusia elekomentoja: esimerkiksi puhelin menee äänettömäksi, kun se käännetään näyttö alaspäin.

Käyttäjän Terveydestä Huolehtiminen

Yksi Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmän uutuuksista on ajatus käyttäjän terveydestä, minkä tuli taata sen, että puhelin tulee toimimaan käyttäjää varten eikä päinvastoin. Sitä varten Google on realisoinut muutamia käteviä mahdollisuuksia, jotka mahdollistavat puhelimen käytön ajan lyhentämistä. Nämä mahdollisuudet tulevat näyttämään, mihin menee eniten aikaa: Android Dashboard valvoo, mitä käyttäjä puhelimellaan tekee, ja piirtää siitä tilastoja. Dashboardin avulla nähdään, paljonko aikaa kuluu facebookissa ja Instagramissa, netissä, sähköpostissa tai tekstiviestittelyssä. Kaikkiin ohjelmiin voi säätää aikarajoituksia, ja kun esimerkiksi Youtuben käyttöaika on loppunut, laite tulee sanomaan, että nyt on aika sulkea sovellus. Vielä yksi työkalu on nimeltään Wind Down. Kun se on päällä, Google Assistant -apulaiselle pitää ilmoittaa, milloin käyttäjä aikoo mennä nukkumaan, ja Wind Down tulee laittamaan puhelimen ”do not disturb” -tilaan juuri siihen aikaan. Samalla hetkellä näyttö muuttuu mustavalkoiseksi, minkä pitäisi toimia niin, että käyttäjä menee nukkumaan ottamatta kännykkää mukaan. Seuraavissa päivityksissä käyttäjän terveydestä tullaan todennäköisesti huolehtimaan tätäkin enemmän, sillä Google on ottamassa isoja askelia Digital Wellbeing -ajatusta kohtaan ja sen kehittämät ratkaisut ovat todellakin suunnattuja siihen, että käyttäjä pysyisi mahdollisimman terveenä ja eläisi reaalielämää. Digitaalinen maailma on siis luotu vain palvelemaan käyttäjää.

Parannettu Bluetooth

Edellisessä Androidin versiossa 8.0 Oreo järjestelmään lisättiin mahdollisuus liittää kaksi erillistä kaiutinta älypuhelimeen Bluetooth-yhteyden kautta. Uudessa Android 9.0 Pie -versiossa tätä ominaisuutta parannettiin merkittävästi: nyt samaan puhelimeen saa yhdistettyä viisi erillistä kaiutinta ja pystytettyä siis kokonaisen stereojärjestelmän. Tulevat puhelut siirtyvät kuitenkin vain yhteen kaiuttimeen, mikä on myös hyvää, sillä puhujan ääni, joka tulee viidestä kaiuttimesta samaan aikaan, on melko karmeaa. Lisäksi Android 9.0 Pie tulee muistamaan kaikki äänenvoimakkuudet, joita käytettiin jokaisella kaiuttimella, ja kun kaikki kaiuttimet yhdistetään takaisin puhelimeen, se palauttaa äänen voimakkuudet viimeksi käytettyjen tasolle – eli odottamattomat ja äkilliset kovat äänet voi unohtaa.

Mielenkiintoisin uudistus on luotu helpottamaan Bluetooth-kuulokkeiden käyttäjien elämää: uudessa järjestelmässä on asetuksia, jotka poistavat viiveitä laitteen ja kuulokkeiden välillä. Jos käyttäjän kuulokkeet tukevat tätä ominaisuutta, viiveilmoitus tulee järjestelmän tietoon, minkä jälkeen puhelin tulee viivästämään kaikkia videoita juuri tällaisen viiveen verran eli ääni ja kuva synkronoituvat täydellisesti.

Lisätietoa Android 9.0 Pie -järjestelmästä ja sen sisältämistä uudistuksista tulee seuraavassa kirjoituksessa: onneksi Google on jaksanut jälleen kerran panostaa käyttöjärjestelmän luomiseen oikein kunnolla, joten siitä on hyvin kerrottavaa ja näytettävää!