Blog

Uusi piirakka jo leivottu! 1

Piirakka on aina maukasta syötävää, oli se omenoiden, mustikan tai kurpitsan kanssa. Tämän päivän herkkupalamme onkin Googlen kehittämä tuore Android 9.0 Pie – vasta uunista nostettu ja kohta puhelimiimmekin siirtyvä mobiililaitteiden käyttöjärjestelmä.

Tässä tutustumme Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmän uusiin ominaisuuksiin ja tulemme pohtimaan, kannattaako päivittää oma Android-versio uuteen, kun se tulee mahdolliseksi. Ensimmäisinä uuden Android-version saavat laitteet Google Pixel ja Pixel 2, minkä jälkeen niitä tulevat seuraamaan Android ne -älylaitteet ja muut Android Open Beta -kampanjaan osallistuvat laitteet. Sen jälkeen kaikki tulee riippumaan siitä, milloin erilaiset laitevalmistajat päättävät tehdä päivityksensä. Esimerkiksi Essential ehdottaa jo nyt päivitystä uuteen Android-versioon, ja Google Pixel 3XL tai OnePlus 6T -laitteita myydään myös tuoreella Androidin piirakalla varustettuina. Tarkempia tietoja oman laitteen päivityksistä voi saada laitevalmistajan kotisivuilta.

Heti alkuun sanottakoon, että yleensä odotamme uuden käyttöjärjestelmän julkaisua saadaksemme lisää toiminnallisuutta laitteidemme käytössä. Olemassa olevien mahdollisuuksien parantaminen sekä ilmenneiden virheiden korjaaminen kuuluu myös aina uudempiin versioihin, ja sitä kaikkea on myös Android 9.0 Pie -päivityksessä.

Tekoälyn Käyttö

Google ja koko sen tiimi on sitä mieltä, että ihmisen älypuhelimen pitää olla nimenomaan kyseisen ihmisen puhelin. Juuri puhelimen pitää sopeutua käyttäjän elämään eikä koskaan päinvastoin. Android 9.0 Pie pitää sisällään sellaisia mahdollisuuksia, ja osa niistä on realisoitu käyttämällä tekoälyinnovaatioita. Nämä uudistukset ovat luotu parantamaan elämän yleislaatua, mutta tässä vaiheessa ei vielä tarvitse odottaa, että Androidin ja muutenkin puhelimen käyttö muuttuisi merkittävästi: tekoälytekniikoilla on vielä pitkä kehitysmatka edessään. Uusi Android hyödyntää kuitenkin tekoälyä jo nyt, ja sen tekemä käyttäjän toimintojen analyysi tekee laitteen käytöstä nopeampaa. Esimerkkejä? Jos soitat äidillesi joka päivä tai joka viikko suunnilleen samaan aikaan, App Drawer App Actions -laajennuksella luo erillisen napin äidille soittoa varten, ja soittu onnistuu yhdessä näytön kosketuksessa. Kuulokkeiden kytkeminen puolestaan tuo esille viimeksi kuunneltua musiikkia, ja soittolistan toistoa voi siis jatkaa samasta kohdasta, mihin viime kerralla jäätiin. Kätevää, vai mitä? Vielä yksi tekoälytekniikkaan liittyvä Androidin parannus on nimeltään Slices. Kun käyttäjä etsii taksia tai Uberia, laite tulee jatkossa näyttämään lähimmän auton sijainnin etäisyyden käyttäjästä, ja auton soittaminen paikalle onnistuu avaamatta Uberin tai muun taksin mobiilisovellusta.

Muut tekoälyyn liittyvät päivitykset ovat enemmän taustalla kuin nähtävillä, mutta ovat yhtä käteviä. Adaptive Brightness on nyt kaikille tuttu: älypuhelin käyttää valosensoria saadakseen näytön kirkkauden valaistukseen sopivalle tasolle. Tekoäly lisää siihen muistin ja oppimisen, eli puhelin tulee muistamaan, mitä näytön kirkkautta käyttäjä suosii missäkin valo-olosuhteissa ja tulee muuttamaan näytön kirkkautta näiden mieltymysten pohjalta. Samalla tavalla Adaptive Battery -niminen palvelu tulee analysoimaan, mitä sovelluksia käyttäjä käyttää eniten, ja tärkeimmät sovellukset tulevat saamaan enemmän energiaa kuin vähemmän käytetyt. Tämä saattaa johtaa siihen, että niin sanotuista vähemmän tärkeistä sovelluksista saapuvat ilmoitukset tulevat hieman myöhässä, mutta tekoäly oppii ne tärkeiksi nopeasti sen jälkeen, kun niitä käytetään taas aktiivisesti.

Näytön Lukitus

Android-laitteiden lukitulta näytöltä nähdään yleensä vain aika, päivämäärä, verkon ja akun tila sekä mahdollisesti myös tiedotteet. Android 9.0 Pie tuo lukitulle näytölle myös säätiedot ja kalenterissa olevat tulevat tapahtumat, joten nyt laitteen lukitusta ei tarvitse poistaa käytöstä nähdäkseen tarvittavat perustiedot. Seuraavassa postauksessa jatkamme Android 9.0 Pie -ominaisuuksista ja uutuuksista, pysytään linjalla!