Blog

Tuorein Windows saavutti tavoitteensa

Vuonna 2014 sain Windows 7 -tietokoneeni näytölle ilmoituksen, että nyt voi päivittää käyttöjärjestelmäni uuteen Windows 10 -versioon ilmaiseksi ja siitä alkaa uusi elämä eli uuden käyttöjärjestelmän oppiminen ja beetatestaus. Vaihdoin saman tien: tykkään uutuuksista, ja yleensä mitä aikaisemmin vaihtaa uusiin työkaluihin, sitä helpompaa elämä on jatkossa. En sanoisi, että olisin kokenut jotain suurta onnea vaihdon jälkeen, mutta tottuminen uuteen järjestelmään sujui aika sulavasti ja se on käytössä koneellani vieläkin, tosin pari päivää sitten romahti täysin Microsoftin julkaiseman ja automaattisesti asennetun päivityksen takia. No, sehän on Windows, mitä muuta siltä olisi voinut odottaa?

Pitkä Tarina Lyhyessä Ajassa

Windows on käytetyin käyttöjärjestelmä pöytäkoneissa ja läppäreissä. Muuhun tietotekniikan kehitykseen nähtynä ja uusien laitteiden markkinoille tuloon verrattuna, käyttöjärjestelmien muutokset tapahtuvat tietotekniikan maailmassa yleensä hitaasti. Välillä uusi käyttöjärjestelmä syrjäyttää edellisen vasta kymmenen vuoden kuluttua. Vuoden 2018 aikana Microsoft on saanut paremman saavutuksen aikaan: vielä suhteellisen tuore Windows 10 on jo syrjäyttänyt muut Windowsin versiot. Vahvimpana kilpailijana, jos saman talon katolla kehitettyä käyttöjärjestelmää voi kilpailijaksi sanoa, on pitkään pysynyt kymmenen vuotta sitten julkaistu Windows 7, ja vuoden 2018 joulukuussa se on vihdoin viimein jäänyt kakkoseksi. Windows 10 -käyttöjärjestelmää käytti vuoden vaihteessa 39,22 prosenttia käyttäjistä, kun taas Windows 7:n käyttäjien osuus jäi pienempiin 36,9 prosenttiin.

Menneen Vuoden Tilastoja Käyttöjärjestelmistä

Jos kuitenkin ajatellaan joulukuun 2017 ja joulukuun 2018 tilastoja, ne eivät ole parasta tietoa Microsoftille. Windowsia käytti joulukuussa 2017 88,51 prosenttia tietokoneiden käyttäjistä, ja vuoden 2018 aikana heidän osuus on laskenut reilulla kahdella prosentilla lukemaan 86,2%. Käyttäjien määrän laskua on havaittu myös hyvin tuoreen Chrome OS:n käytössä: joulukuussa 2017 käyttäjiä oli 0,33 prosenttia ja joulukuussa 2018 0,32 prosenttia. Näin pienissä lukemissa sadasosat merkitsevät paljon. MacOS on kasvattanut suosiotaan puolellatoista prosentilla ja tämän järjestelmän käyttäjämäärä on kasvanut 9,02 prosentista 10,65 prosenttiin, mikä tarkoittaa omenafirman laitteiden laajempaa käyttöä, sillä muutenhan MacOS-käyttöjärjestelmää ei yksinkertaisesti pysty käyttää. Kuten joskus aikoinaan ennustettiin, Apple tulee jossain vaiheessa syrjäyttämään kaikki muut älylaite- ja tietokonevalmistajat… Itse en siihen kuitenkaan usko, vaan omasta mielestäni Applen laitteet jäävät pienen faniryhmän joululahjatoiveiksi. Käyttäjämäärän kasvua on mukavasti tapahtunut myös Linux-pohjaisilla järjestelmillä: joulukuussa 2017 Linux-käyttäjiä oli 2,12 prosenttia ja joulukuussa 2018 lukema nousi 2,78 prosenttiin. Ajattelen itsekin, että nyt pitäisi pikku hiljaa siirtyä takaisin valoisalle Linux-puolelle – varsinkin sen vuoksi, että viime vuosina on kuitenkin julkaistu paljon käyttäjäystävällisempiä versioita kuin niitä oli saatavilla kymmenen vuotta sitten, kun käytin Linuxia.

Selainkehityksestä

Android ja Apple -laitteiden vertailu käy yleensä melkein yhtä kuumana kuin erilaisten selaimien vertailu. Yllätys yllätys: Google Chrome johtaa selainmarkkinoita huikealla 67,18 prosentin lukemalla ja jatkaa suosionsa kasvattamista. Microsoftin kehittämien selaimien suosio on yhä laskussa: Edge-selainta käyttää vain 4,09 prosenttia ja Internet Exploreria 8,31 prosenttia. Firefox on pysynyt aika matalissa lukemissa, mutta sai aikaan vähän suosion kasvua 8,96 prosentista 9,58 prosenttiin vuoden 2018 viimeisen kuukauden aikana. Microsoftin kehittämät selaimet ovat siis todellakin outoa tavaraa, joiden rinnalla jopa vanha ja ajat sitten unohdettu Opera tuntuu erittäin toiminnalliselta ja kätevältä selaimelta. Katsotaan vielä vuoden kuluttua, mihin suuntaan käyttöjärjestelmä- ja selainmarkkinat tulevat kehittymään, mutta ennustan jo tässä vaiheessa Googlen palveluiden suosion kasvua ja hieman pienempää, mutta silti tapahtuvaa ja laajentuvaa omenalaitteiden järjestelmien kehitystä.