Blog

TikTok ja sosiaalinen media

Samaan aikaan kun älypuhelimet ovat kehittyneet entistä paremmiksi ja monipuolisemmiksi, ovat myöskin monet uudet mobiilisovellukset ja sosiaalisen median alustat saaneet jalansijaa – varsinkin nuorten keskuudessa. Yksi uusimmista somehiteistä on TikTok. Mikä se oikein on, mihin sitä käytetään, ja mikä myös tärkeää: onko syytä olla joiltain osin varuillaan tämän sovelluksen suhteen? Katsotaanpa mitä oikein saamme selville.

TikTokin kehitys ja toiminta

TikTok on alun perin kiinalaisen ByteDance’in kehittämä sovellus, jossa voidaan jakaa erilaisia lyhyitä videoita. Sovellus julkaistiin Kiinassa vuonna 2016, ja muualla maailmassa 2017. Merkittävästi sen suosio alkoi kasvaa tammikuussa 2018, Suomessa hieman myöhemmin. Toimintaperiaatteena on se, että käyttäjä ottaa puhelimellaan videon, ja halutessaan voi myös muokata sitä. Siihen voi lisätä vaikkapa musiikkia, ääniraitoja tai filttereitä, ja sitä voi editoida; videon pituus valmiina on joko 15 sekuntia tai 60 sekuntia. Tyypillisimmillään videot ovat tanssi- ja lip sync -videoita sekä sketsejä. Videot ilmestyvät sitten syötteeseen, jota selataan alaspäin. Kuka tahansa voi periaatteessa seurata käyttäjän tiliä, jollei sitä säädä yksityiseksi.

Nuoret ovat ottaneet tämän sovelluksen avosylin ja hurraa-huudoin vastaan, ja se on etenkin nuorten tyttöjen suosiossa. Virallinen ikäraja TikTokissa on 13 vuotta, mutta kuten arvata saattaa, sitä käyttävät paljon nuoremmatkin: ikä on varsin helppo valehdella kirjauduttaessa. Yhdysvalloissa eräs kansalaisjärjestö onkin vahvasti suositellut TikTokin ikärajaksi 16 vuotta. Suomessa ilmeisesti iso osa käyttäjistä ei julkaise koskaan mitään, vaan ainoastaan seuraa muiden videoita. Jotkut nuoret kertovat, että moniin TikTokin videoihin voi samaistua, koska niissä käsitellään esimerkiksi seurusteluun ja koulunkäyntiin liittyviä ja muita arkisia asioita. Eräs 15-vuotias suomalaistyttö sanoo “huonon päivän kääntyvän paremmaksi, kun näkee, että toisella on hyvä päivä”. Parhaimmillaan TikTok on siis epäilemättä hauskaa viihdettä, ja jopa tietoa ja uutisia tuottava.

Sovelluksen sudenkuoppia

Sovelluksen sudenkuoppia

Kuten missä tahansa sosiaalisen median sovelluksessa, TikTokissakin on omat vaaransa ja heikkoutensa. On tiedossa, että nuoria käyttäjiä on pyydetty laittamaan sovellukseen alastonkuvia itsestään tai he ovat saaneet muuten arveluttavia, hävyttömiä ja inhottavia viestejä ja ehdotuksia. Kaikenlainen kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät todellakaan ole vain satunnaisia, ja se tapahtuu valitettavan usein myös anonyymina. Myöskään sovelluksen videot eivät useinkaan ole sisältönsä puolesta sopivia; ne voivat sisältää paitsi kiroilua, myös viittauksia päihteiden käyttöön tai seksiin. Vaarana on myös se, että TikTok-tili voidaan kaapata jonkun muun käyttäjän toimesta ja saada näin paljon vahinkoa aikaan: erään lähteen mukaan jopa Isis-järjestö oli ehtinyt levittää propagandaansa TikTokin kautta. Yhtenä kritiikin kohteena pidetään myös sitä asiaa, että kiinalaisena sovelluksena TikTok voi myös sensuroida Kiinan ulkopuolellakin julkaistua materiaalia, mikäli Kiinalle arkoja asioita ja aiheita kuten ihmisoikeuksia käsitellään tai niihin otetaan kantaa.

Mitä siis esimerkiksi vanhempana kannattaa ottaa huomioon, jos lapsensa antaa käyttää TikTokia? Hyvä neuvo on esimerkiksi se, että heti ensimmäisen kerran kirjauduttuaan muuttaa tilinsä asetuksista yksityiseksi. TikTokissa voi myös onneksi määritellä sen, kuka omia videoita voi kommentoida. Lapsen kanssa on myös hyvä keskustella siitä, minkälaisia videoita hän saa ylipäätään julkaista TikTokissa; mitä hän itse voi tehdä ja kuinka esiintyä, ja myös saako perheen koti ja muut perheenjäsenet videolla näkyä? Muistaa kannattaa myöskin se, että nämä videot voivat helposti levitä myös tämän sovelluksen ulkopuolelle; ei ole mitenkään harvinaista, että niitä jaetaan esimerkiksi Instagramissa ja YouTubessa. Mutta loppujen lopuksi, ehkä tämäkin sovellus on tullut jäädäkseen sosiaaliseen mediaan, ja niin kuin muidenkin alustojen kanssa, on vain muistettava, että asioista on hyötyä vain, jos niitä käytetään oikein. Hauskoja ja ennen kaikkea turvallisia hetkiä mikäli vietät TikTokin parissa aikaa!