Blog

Teini-ikäiset tytöt pelaavat videopelejä, he eivät vain halua olla äänessä

Yksinäinen, hiljainen enemmistö teini-ikäisistä tytöistä pelaa videopelejä: usein yksin, harvoin verkossa. Kun teini-ikäiset tytöt pelaavat pelejä verkossa, ja reilu osa heistä tekeekin niin säännöllisesti, he eivät yleensä puhu. Näin maailma, jossa 59 prosenttia kaikista 13 – 17 -vuotiaista tytöistä pelaa videopelejä, muuttuu maailmaksi, jossa luullaan että teini-ikäiset tytöt eivät ole olemassa videopelimaailmassa.

Teini-ikäiset tytöt pelaavat videopelejä, he eivät vain halua olla äänessä

Tämä kaikki on tullut ilmi Pew Research Centerin julkaisemassa raportissa, jonka otsikko on ”Teens, Technology ja Friendships”.Videopelejä käsittelevä luku ylisti pelien roolia monien miespuolisten yksilöiden välisissä ystävyyssuhteissa. Olin kuitenkin yllättynyt teini-ikäisiä tyttöjä koskevista tiedoista.

Tilastotiedot

Tässä tulevat numerot. Tutkimuksessa tutkittiin yli 1000 nuorta molemmista sukupuolista ja lähes 60 prosenttia tutkimukseen osallistuvista tytöistä kertoivat pelaavansa pelejä tietokoneella, konsolilla tai matkapuhelimella. Näistä tytöistä 47 prosenttia sanoo, etteivät he koskaan pelaa verkossa, toiset 27 prosenttia sanoo, etteivät he edes koskaan pelaa jonkun toisen kanssa samassa huoneessa. Jotkut tytöistä kuuluvat molempiin ryhmiin. Noin neljännes tytöistä, jotka pelaavat videopelejä, pelaavat verkossa vähintään kerran kuukaudessa. Toisin kuin pojat, jotka pelaavat videopelejä verkossa, teini-ikäiset tytöt yleensä pistävät mikrofoninsa pois käytöstä. Vain 28 prosenttia tytöistä, jotka pelaavat videopelejä verkossa, käyttävät äänikeskustelua puhuakseen muille pelaajille. Pojista taas jopa 70 prosenttia  käyttävät mikrofonia ja puhuvat kanssapelaajilleen.


Tilastotiedot

Nämä kaksi numeroa, vain 28 prosenttia videopelejä käyttävistä tytöistä käyttävät äänikeskustelua, ja vain 25 prosenttia videopelejä pelaavista tytöistä menee verkkoon edes kerran kuukaudessa, on otettu tutkimuksen kahdesta eri osasta, eivätkä niitä voi suoraan verrata toisiinsa. Siksi pyysin Amanda Lenhartia, joka oli yksi tutkimuksen johtavista jäsenistä, tarkastelemaan numeroita ja selvittämään, kuinka suuri osa kaikista teini-ikäisistä tytöistä käyttää äänikeskustelua videopelien pelaamisen aikana. Vastaus on 9 prosenttia. Eli, lähes 60 prosenttia kaikista teini-ikäisistä tytöistä pelaa videopelejä mutta vähemmän kuin 10 prosenttia heistä avaa suunsa julkisissa videopeli alustoissa. Näiden numeroiden virhemarginaalit ovat melko korkeat, 6 ja 9 prosentin välillä, mutta ne ovat kaikki tilastollisesti merkittäviä.

Miksi tytöt eivät käytä mikrofonia?

On monia syitä, miksi tytöt eivät ehkä halua puhua, kun he pelaavat videopelejä muiden kanssa verkossa. Jotkut niistä ovat harmittomia, mutta toiset ovat huolestuttavia. Yksi suosittu vastalause on yleensä, että tytöt pelaavat erilaisia pelejä kuin pojat, ja siksi he pelaavat hiljaa ja yksinään todennäköisesti puhelimillaan omissa huoneissaan. Tutkimus ei kuitenkaan tutkinut, millaisia videopelejä teini-ikäiset pelaavat, mutta tutkimukseen osallistuvat tytöt eivät myöskään osoittaneet, että he käyttivät pääosin mobiilipelejä, Lenhart sanoo. “Olin itse asiassa yllättynyt siitä, kuinka monta tyttöä pelasi kaikenlaisia pelejä”. Tutkimus 1400 opiskelijasta kuudennen ja kahdennentoista luokan välillä, eli useimmiten 11 – 18 -vuotiaista, löysi jotain vastaavaa. Teini-ikäiset tytöt pelaavat kaikenlaisia videopelejä. Rosalind Wiseman ja Ashly Burch ilmoittivat tämän tutkimuksen tulokset Game Developers -konferenssissa.


Miksi tytöt eivät käytä mikrofonia?

Yli 35 prosenttia Wisemanin ja Burchin tutkimuksen tytöistä sanoi, että he pelaavat roolipelejä. Tämä on suurempi määrä kuin 32 prosenttia, jotka sanoivat pelaavansa mobiilipelejä. Yli neljännes sanoi, että he pelaavat ensimmäisen persoonan ampujapelejä. 15 prosenttia tytöistä sanoi pelaavansa MOBA -pelejä, eli taisteluareena moninpelejä verkossa, RTS -pelejä, eli strategiapelejä oikeassa ajassa, tasohyppelypelejä, urheilupelejä, tai MMO -pelejä, eli massiivisia moninpelejä verkossa. Yhä yllättävää oli, että tutkimuksessa teini-ikäiset pojat sanoivat, että tuntemansa tytöt pelasivat monenlaisia videopelejä. Vain 14 prosenttia tutkimukseen osallistuvista pojista sanoi, että tytöt eivät pelaa videopelejä lainkaan. Joten nämä tytöt ovat hiljaisia, mutta ainakaan heidän ystävilleen ja luokkatovereilleen, he eivät ole näkymättömiä.