Blog

Tallaako apple väärää polkua? 1

Muistatko, miten kaikki alkoi Googlella ja miten kaikki alkoi Applella? Google aloitti ilmaispalveluista ja tänäkin päivänä suurin osa sen tarjoamista palveluista pysyy ilmaisena, ja ilmaiset palvelut voivat kuitenkin tyydyttää tavallisten käyttäjien tarpeita. Apple on puolestaan laittanut markkinoille hienoja laitteitaan uskomattomilla hinnoilla, mutta brändäys on toiminut hyvin ja Apple on tänäkin päivänä monen tämän merkin fanin mielestä paras laitevalmistaja ja palveluntuottaja. Vähän aikaa sitten Apple on esittänyt maailmalle muutamia uusia ratkaisujaan ja palveluitaan, joiden piiriin mahtui uutissovellus Apple News+, striimauspalvelu Apple TV+, pelialusta Apple Arcade ja luottokortti Apple Card. Ja samana päivänä, heti esityksen jälkeen, Applen osakkeiden hinta laski kahdella prosentilla. Siis mitä?

Apple News+

Uutisia yhteen kokoava ja niiden otsikoita näyttävä palvelu Apple News+ on ollut esityksessä ensimmäisenä. Sen käyttäjät tulevat pystymään käyttämään uutisnauhaa ja lukemaan uutisia yli kolmestasadasta säännöllisesti uutisia julkaisevasta tiedotusvälineestä. Kuten Apple ilmoittaa, sovellus oli luotu ilmaisen palvelun pohjalta, mutta päivityksen jälkeen palvelu tulee maksulliseksi ja hinnaksi muodostuu 9,99 taalaa kuukaudessa. Apple korostaa, että kaikki artikkelit ja uutiset tulevat olemaan optimoituja mobiililaitteille. Tiedotusvälineet ovat kuitenkin heti huomanneet ainakin yhden puutteen koko hommassa: Apple News+ yhteistyökumppanilistoilla ei näy kahta erittäin tärkeää ja isoa uutistaloa eli The Washington Post ja New York Times jäivät palvelusta pois. Ne ovat kuitenkin Yhdysvaltojen tärkeimpiä tiedotusvälineitä, joten Apple News+ jää ilman niitä todella vajaaksi. Toinen tärkeä puute on se, että nyt alkuun Apple News+ -palvelua pystyy toistaiseksi käyttämään vain Yhdysvaltojen ja Kanadan väki.

Apple Arcade

Jotenkin tuntuu siltä, että se on typerin Applen keksintö. Tulee mieleen Googlen filosofia ”Digital Wellbeing”, joka huolehtii käyttäjien elämästä ja siitä, ettei käyttäjästä tulisi entistä enemmän laiteriippuvainen ihminen. Apple vetää toista linjaa. Apple Arcade sallii maksusta käyttämään ainutlaatuisia pelejä, joita voi pelata niin älypuhelimella että läppärillä ja jotka tulevat toimimaan vain offline-tilassa. Tässä Apple korostaa sitä, että käyttäjien tiedot ovat turvassa eikä näihin peleihin tule kohdistettuja mainoksia – mutta tulee siis kohdistamatonta mainontaa, vai mitä? Tämä pelipalvelu käynnistetään 150 maassa ja se tulee olemaan maksullinen heti alusta, tosin hintaa Apple ei ole vielä paljastanut. En ole ihan varma, saisiko tällaisista asioista näin kirjoittaa, mutta otan riskin: omasta mielestäni tämä Applen pelipalvelu on kakan syöttämistä käyttäjien suihin. Itse en suostu sitä syömään, mutta seuraan mielelläni, miten yhteiskunta reagoi tähän uutuuteen ja tuleeko siitä suosittu.

Apple TV+

Tiedotusvälineiden mukaan, juuri tämän palvelun esittely oli odotetuin koko illan aikana. Palvelu tulee yhdistämään sarja- ja tavallisia elokuvia, jotka ovat Applen luomia, eli: Apple TV+ käyttäjät tulevat saamaan pääsyn uusiin projekteihin, joita tilaisuudessa esittivät oikeat elokuvamaailman julkkikset kuten Steven Spielberg, Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, Jason Momoa, JJ Abrams, koomikko Kumail Nanjiani ja jopa Oprah Winfrey, jolle tilaisuuden katsojat antoivat aplodeja seisoen. Odotuksista poiketen, asiantuntijat suhtautuivat tähän palvelu-uutuuteen hyvin skeptisesti, sillä Apple on myöhässä: markkinoilla on nyt valtavasti vastaavaa palvelua tarjoavia yrityksiä, joiden maine on jo ehtinyt muodostua joko hyväksi tai erittäin hyväksi, ja Applen on hyvin tyhmää toivoa huikeaa menestystä tämän palvelun parissa. Sosiaalisen median käyttäjät valittivat esittelyn aikana siitä, että sitä oli tylsää seurata.

Niinpä. Tässä tuli nyt vähän polttava aihe esille, mutta se ei vielä ole päättynyt, vaan seuraavassa postauksessa kerron vielä Apple Card -palvelusta ja vedän varovaisia johtopäätöksiä siitä, mihin suuntaan Apple on omasta mielestäni kehittymässä.