Blog

Sosiaalisen median kaksi puolta

Sosiaalinen media eli tutummin some tarkoittaa nettisivuja ja sovelluksia, joissa ihmiset voivat muun muassa tuottaa tai jakaa erilaista sisältöä, hankkia tietoa sekä luoda monenlaisia verkostoja. Muutamia tunnettuja sosiaalisen median kanavia ovat esimerkiksi Facebook, Instagram, Twitter ja YouTube.

Sosiaalinen media on kaikkien aikojen menestyvin työkalu, oli kyse sitten yrityksestä, yksittäisistä henkilöistä, nuoresta, vanhasta, opiskelijasta tai työntekijästä. Sosiaalisen median voima on mahtava ja se ollaankin huomattu niin kadonneiden ihmisten ja tavaroiden etsinnässä, kuin tuotteiden myynnissä ja markkinoinnissakin. Sosiaalisessa mediassa tieto leviää kulovalkean tavoin ja vanhanaikaset lehtiartikkelit ja mainokset ovat jääneet taka-alalle. Onkin hyvä muistaa, että sosiaalinen media voi myös aiheuttaa esimerkiksi yritykselle nopeasti harmia, muun muassa huonoilla ravintola-arvosteluilla, sillä negatiivinen sanoma leviää taatusti positiivista sanomaa nopeammin. Nykyään emme enää joudu etsimään tuotteita ja palveluita, vaan ne tulevat eteemme sosiaalisessa mediassa. Sosiaalinen median onkin avannut täysin uuden työmaan ja näin ollen se työllistää nykyään lukemattomia henkilöitä. Useat henkilöt työllistävät itse itsensä sosiaalisen median kautta, tästä esimerkiksi erilaiset bloggarit ja vloggarit. Tutkimusten mukaan ihmiset uskovat huomattavasti enemmän esimerkiksi bloggaajien kokemuspohjaisiin tuote arvosteluihin, kuin vaikka googlen arviointeihin tai mainoksiin. Millaiset ovat sosiaalisen median vaikutukset nykynuoriin, joille puhelimet ja tietokoneet ovat arkipäivää, eikä tietoa hakiessa tulisi mieleenkään suunnata kirjakauppaan tiedonhaku reissulle. Sosiaalinen media sekä digitalisaatio ovat jatkuvasti puheenalla. Millaisia haittoja ja hyötyjä somesta on nuorukaisille?

Verkostoituminen

Sosiaalinen media on hyvä keino kaikille, mutta etenkin introverteille nuorille löytää ystäviä. Internetin avulla nuoret voivat löytää samanhenkisiä ihmisiä ja ryhmiä ympäri maailmaa. Sosiaalinen media on mullistanut myös deittailun maailman ja yhä useampi pari onkin löytänyt toisensa erilaisten deittailusovellusten kautta. Somessa yhteydenpito on helppoa ja pääsääntöisesti ajasta tai paikasta riippumatonta.  Sosiaalisen median kautta nuoret voivat kuitenkin saada myös ei toivottuja tai jopa vaarallisia kontakteja. Näistä vaaroista puhuminen nuorille voi ehkäistä mahdollisia vaaratilanteita.

Suositukset ja vaikutteet

Sosiaalinen media on tärkeässä asemassa myös tiedon haussa. Etsit sitten lähintä hyvää japanilaista ravintolaa, uutta kuntosalia tai kirjasuosituksia on median vaikutus erittäin suuri. Lähes jokainen nuori fanittaa jotakin julkista henkilöä. Mikäli tämä henkilö suosittelee, sanotaan nyt vaikka kirjaa, on hyvin todennäköistä, että hänen fani joukkonsa lukevat sen kirjan ennemmin tai myöhemmin. Sosiaalisen median voima voidaan huomata myös Alicia Keysin vuonna 2016 aloittamasta tempauksesta, jolloin hän halusi unohtaa ulkonäköpaineet ja ulkonäön jatkuvan kontrolloimisen. Keys lopetti meikkaamisen ei vain arjessa vaan mieltein kokonaan myös työn parissa. Asiasta tuli maailmanlaajuinen buumi ja meikittömyyttä ihailtiin näin ollen myös nuorison keskuudessa.

Kehitys ja tietoisuus

Nuorten yleinen tietoisuus lisääntyy sosiaalista mediaa käytettäessä. Nuoret pääsevät käsiksi tietoihin, joihin ei välttämättä vaikka omassa perheessä perehdytä, kuten politiikka tai vaikka ympäristöasiat. Lisäksi tietotekniset taidot ovat tulevaisuudessa välttämättömyys. Nuorten sujuva tietotekninen osaaminen sekä virtuaalinen viestiminen kehittyvät käytettäessä ja näin ollen tukevat myös tulevaisuuden uranäkymiä. Toisaalta taas liiallinen tiedon määrä sekä kyseenalainen tiedon luotettavuus voi hämmentää nuoria. Internet on myös täynnä sisältöä, joka ei sovi nuorille. Yksi huolestuttavimmista sosiaalisen median aiheuttamista asioista on epätodelliset kauneusihanteet. Merkkivaatteet, sileä iho, rasvaton ja auringon ruskettamavartalo rantalomalla ja kukaan ei mieti miltä henkilö näyttää todellisuudessa, sillä kuvalla on jo mieleenpainuva viesti. Toisaalta viimevuosina yleistynyt keho positiivisuus on myös valloittanut suosiollaan tämäkin juuri sosiaalisen median ansioista.

Kehitys ja tietoisuus

Sanottaisiinko nyt tässäkin kohtaa, että kultainen keskitie olisi paikallaan. Vanhempien on hyvä seurata nuorten some käyttäytymistä ja tarvittaessa rajoittaa sitä, mikäli toiminta menee liiallisuuksiin.