Blog

Ruutuaika aikuisille – raja-arvojen asettaminen itsellesi – osa 1

Olin flunssassa tänä viikonloppuna ja tunsin oloni melko kamalaksi, mikä oli ihan OK, sillä suosikkisarjani uusi kausi oli juuri julkaistu. Voin varmuudella sanoa, että ellen nukkunut, töllötin todennäköisesti jotakin ruutua. Ajattelin artikkeli ideoita ehkä minuutin ajan, jonka jälkeen katsoin jakson tai kaksi, pelasin sudokua puhelimellani ja sanapeliä ystävän kanssa puhelimen välityksellä. Ja sitten ystäväni osti minulle pelin pelikonsoliini, josta minulla oli ongelmia repiä itseni irti viime kerralla, kun pelasin sitä 10 vuotta sitten. Kävi ilmi, että pakkomielteeni tätä peliä kohtaan ei ollut muuttunut paljon.

Ruutuaika aikuisille – raja-arvojen asettaminen itsellesi – osa 1

Ja nyt, kun artikkelini deadline lähestyy ja paine yltyy, haluan vain jatkaa häiriötekijöiden käyttöä. Haluan katsoa vain yhden jakson tai pelata vielä yhden tason, ratkaista vielä yhden palapelin mutta voin tuntea särkyä ja epämukavuutta, joka nousee flunssasi yläpuolelle. Tämä on tuttu kipu, joka tulee esiin, kun olen turruttanut itseni ruudun edessä tuntikausia. Silmäni alkaa pistellä, selkäni sattuu koska en ole liikkunut tältä sohvalta ja yleisesti tunnen itseni jotenkin irtautuneeksi jaoudoksi.On paljon keskustelua siitä, kuinka paljon ruutuaikaa on liian paljon, erityisesti lapsille, mutta myös aikuisille. Olet todennäköisesti kuullut, miten olisi hyvä lopettaa elektroniikan käyttö illalla, jotta voit tuulettaa aivosi ennen nukkumaanmenoa. Mutta kun kyse on ruutuajasta, ainoa selvä asia on, että raja on olemassa vaikka se saattaa vaihdella ihmisestä toiseen ja riippua olosuhteista. Mutta minun kehoni ainakin kertoo minulle, että olen jo saavuttanut tämän rajan.

Näyttö, ajattelutapa, puitteet

Jotta voisimme tutkia ruutuaikaa ja näytön “riippuvuutta” koskevaa kysymystä, haluan vertailla aihetta Harm Reductionin linssin läpi, vaihtoehtoista lähestymistapaa aineen väärinkäytön estämiseen. Vuonna 1986 psykoanalyytikko Norman E. Zinberg kehitti “huume, ajattelutapa, olosuhteet” -käsitteen, joka on hyödyllinen tapa arvioida, miten erilaiset olosuhteet vaikuttavat henkilön huumeiden käytön vaikutuksiin. Esimerkiksi heroiini on yleensä rentouttava, kun taas kokaiini stimuloi. Tämä on ensimmäinen osa yhtälöä eli huume. Ylennyksen juhlimisen kunniaksi juominen on erilainen kokemus kuin jos juot turruttaaksesi tunteesi suhteen päättymisen jälkeen. Nämä liittyvät ajattelutapaan. LSD:n ottaminen ystävien kesken luonnossa on eri jos sen ottaa äänekkäässä tungoksessa musiikkifestareilla. Tämä on yhtälön viimeinen osa, eli puitteet.Haluan soveltaa tätä konseptia siihen, miten olemme vuorovaikutuksessa muiden asioiden kanssa, kuten ruoan, liikunnan, Facebookin, pornografian, online-pelaamisen, suosikkisarjamme ja muiden asioiden kanssa. Nämä huumeettomat “riippuvuudet”, vaikka ne todennäköisesti vaikuttavat aivoihimme, kutsutaan “prosessien riippuvuuksiksi”. Ja meidän näytöt ja mitä niissä on, pelaa monta eri roolia elämässämme eri hetkinä. Esimerkiksi, kun olen sairas ja ahdistunut, haluan katsella sellaista draamaa, joka vetää minut pois tosielämästä ja antaa sellaista tyytyväisyyden tunnetta, jota elämän raadanta ei anna. Haluan samanaikaisesti tuhota oman tuskani tunteet ja lisätä tunteita, jotka tulevat jonkun toisen tarinasta. Valitsen yleensä komediaa, kun tämä on tavoitteeni. Toisaalta, joskus valitsen elokuvan, jolle haluan antaa jakamattoman huomioni, heijastaa syvästi omaa kokemustani tai muodostaa yhteyden johonkin muuhun, jotta voin kasvaa. Olen läsnä, sitoutunut ja opin. Mielenkiintoista on, että lempisarjaani Orange is the New Black, voin katsella molemmin tavoin. Sama sarja, erilainen ajattelutapa. Voisin väittää, että sudokupeli on samanaikaisesti aivojeni harjoittamista ja ylenpalttisten tunteiden turruttamista. Entä sitten puitteet? Voittoa tavoittelemattoman Zero to Three -järjestön tutkimuksen, jossa keskityttiin varhaislapsuuden kehitykseen, mukaan vanhempien välillä on eroa, kun vanhemmat osallistuvat ruutuaikaan lasten kanssa ja kun he käyttävät ruutua sähköisenä lastenhoitajana (käyttäen tutkimuksen sanastoa). Tiedän, kun alamme puhua kasvatusvalinnoista, asiat voivat hieman kuumentua, enkä ole tuomitsemassa ketään. Vanhemmilla on syyt tehdä valintansa ja erilaiset olosuhteet vaikuttavat näiden valintojen tekemiseen. Näyttö, ajattelutapa, puitteet.

Näyttö, ajattelutapa, puitteet