Blog

Perinteisistä kirjoista äänikirjoihin

Äänikirja eli kirja, jonka lukija voi kuunnella ilman konkreettista kirjaa. Äänikirjan ideana on se, että lukija voi samaistua kirjan lukuun, sillä lukijan ääni pysyy hahmoissa samana, eikä tarinan kertoessa esiinny erityistä demonstraatiota tai dramatiikka. Äänikirjat ovat olleet olemassa jo vuosikymmeniä, mutta alun perin äänikirjallisuutta käyttivät lähinnä vain näkövammaiset. Viimevuosina äänikirjojen suosio on ollut hurjassa nousussa ja tästä johtuen äänikirjallisuuden tarjonta on lisääntynyt runsaasti. Cd-levyt ja kasetit ovat korvaantuneet virtuaalisovelluksilla. Suosittuja äänikirja sovelluksia ovat esimerkiksi BookBeat ja Storytel. Sovellukset mukailevat elokuvateollisuuden suoratoistoideaa eli kuukausimaksua vastaan lukija saa rajattomat lukuoikeudet sovelluksen sisältämään kirjavalikoimaan. Kirjapinot kasvavat kasvamistaan ja samanaikaisesti pyritään vähentämään paperijätettä, joten äänikirja on siis myös ekologisempi vaihtoehto. Yhä useampi onkin jättänyt perinteiset kirjat vähemmälle ja keskittynyt enemmän äänikirjoihin. Molemmista kirjoista lukija saa kirjailijan toivoman tunnelman sekä mielikuvitusta herättelevän kokemuksen, mutta kumpi vie voiton vertailussa?

Perinteinen kirjallisuus

Lukiessa tietokirjallisuutta, itsehoito-oppaita tai muuta taulukoita ja numeroita sisältävää, voi olla helpompaa hahmottaa kirjan opit näkemällä kirjan sisältö ja sen kuvat ja taulukot. Varsinainen kirjan lukeminen kehittää myös väistämättä enemmän luku- ja kirjoitustaitoa kuin äänikirjojen kuunteleminen. Molemmat vaihtoehdot lisäävät yhtä lailla lukijan sanavarastoa. Lukeminen pakottaa ihmisen keskittymään vain yhteen asiaan, joka voi toimia rauhattomille henkilöille hyvänä keskittymiskyvyn harjoituskeinona. Perinteiset kirjat ovat kauniita, niitä on mukava hypistellä, haistella sekä kääriä kauniiseen lahjapakettiin vaikka joululahjaksi. Kirjastot ja kirjakaupat ovat aina omanlainen elämyksensä. Kuinka ihanaa onkaan pyöriä kirjastossa tutkimassa ja selailemassa loputonta kirjamaailmaa tai ostaa matkamuisto ulkomaan reissulta yhdestä noista pienistä kirjapuodeista. Perinteisissä kirjoissa on lukijan helppo palata aikaisempaan lauseeseen ja pohtia luettua, lisäksi osassa kirjoista lukija saa kuvista lisää lukunautintoa. Kirja ei myöskään koskaan ole riippuvainen internetistä, akun riittävyydestä eikä se tarvitse lukulamppua kummoisempaa elektroniikkaa tuekseen. Kirja onkin esimerkiksi paljon lentäville loistavaa ajanvietettä.

Äänikirjat uhka perinteisille kirjoille?

Äänikirjat ovat valloittaneet markkinat eivätkä turhaan. Useat lukutoukat ovat luopuneet varsinaisista kirjoista äänikirjojen takia, mutta myös henkilöt joille lukeminen ei ole tavanomaista ovat he äänikirjojen vuoksi innostuneet kirjallisuudesta. Äänikirjat ovat helppoa ajanvietettä esimerkiksi bussimatkoille, kun kirjan lukeminen taas voi olla hankalaa huonon valaistuksen tai töyssyisen tien takia. Äänikirjat ovat täydellinen ratkaisu kiireisille henkilöille, sillä kuunnellessa kirjaa voi samanaikaisesti vaikka siivota tai tehdä ruokaa. Toisaalta rentouttava äänikirja voi toimia myös aikuiselle rauhoittavana iltasatuna. Äänikirjat eivät paina puhelinta tai tablettia enempää ja valikoimaa riittää samasta sovelluksesta kaikentyyppisten kirjojen ystäville. Äänikirjoja varten ei tarvitse rasittaa pitkän päivän jälkeisiä väsyneitä silmiä tai muistaa kuljettaa mukana lukulaseja. Runsaasti lukevalle äänikirjat tulevat suhteessa myös perinteisiä kirjoja halvemmaksi. Äänikirjat ovat riippuvaisia yleensä puhelimen akusta, joka toisaalta voi olla joko negatiivinen puoli tai hyvä muistutus pitää lukutauko.

Kultainen keskitie kirjallisuudessa

Kuten usein monessa asiassa, myös tässä kohtaa jonkinlainen kultainen keskitie voisi olla hyvä ratkaisu. Digitalisaatio etenee vauhdilla ja muutoksessa on aina puolensa. Toivotaan ettei kirjallisuudelle käy niin kuin elokuvateollisuudelle, jossa DVD-levyt ja videovuokraamot ovat jo historiaa. Toisaalta mikäli toivoo jonkinlaista muutosta peruslukemiselle, vaihtoehtona on myös esimerkiksi e-kirjat, joissa lukija saa yhdistää nykypäivänä käteen sopivan elektroniikan, luopumatta vanhasta kunnon lukemistavasta. E-kirjoja voidaan lukea esimerkiksi tabletilta tai niille suunnitellulta lukulaitteelta ja mikäli paperijäte ja painavat kirjat ovat myös sinun huolesi, voi e-kirjat olla silloin hyvävaihtoehto. Elämme maailmassa, jossa kaikki perustoimintamme tehdään päivä päivältä helpommaksi, mutta voisi luulla, ettei kirjoista kuitenkaan ihan hetkeen olla luopumassa.

Äänikirjat uhka perinteisille kirjoille?