Blog

Mitä pitäisi poistaa androidista juuri nyt

Android-käyttöjärjestelmällä varustetut puhelimet ovat nyt huikeassa suosiossa. Android on käytössä kaikkialla ja syystäkin: Google valvoo sitä kokonaan, sen on Linux-pohjainen ja yhteensopiva muun ympäristön kanssa. Siinä on kuitenkin usein olemassa sellaisia sisäänrakennettuja sovelluksia, joiden olemassa olo vain hidastaa älylaitetta – ja tämä siis parhaassa tapauksessa, sillä huonommassa tapauksessa tällaiset sovellukset käyttävät henkilökohtaisia tietojamme hyväkseen eli varastavat niitä.

Facebook App

Facebook on tänä päivänä käytetyin ja suosituin sosiaaliverkko. Tästä johtuen ei siis ole mikään ihme, että sen mobiilisovellus löytyy melkein jokaisen Android-puhelimen käyttäjän laitteesta. Mobiilisovellus mahdollistaa ajantasaiset tiedotteet uusista tykkäyksistä, sen avulla voi nopeasti postata oman ruoan valokuvia ja pysyä aina yhteydessä kaikkiin lukuisiin facebook-kavereihin (tunnemmeko muuten kaikki facebook-kaverimme reaalielämässä? Tuskinpa). Näiden kaikkien etujen hinnaksi muodostuu kuitenkin sovelluksen käyttämä valtava energiamäärä ja laitteen resurssien täysin jumalaton käyttö. Jokavuotisen AVG Android App Reportin mukaan juuri Facebook on eniten energiaa ja resursseja syövien sovellusten listan kärjessä. Mikä voisi olla vaihtoehtoinen ratkaisu? Facebookin käyttö älylaitteen selaimessa. Toiminnallisuus ei siitä paljon kärsi, ja takaisin saa ärsyttävien tiedotteiden puuttumisen ja hyvän akun kestävyyden – puhumattakaan siitä, että jää enemmän aikaa sille oikealle elämälle, joka tapahtuu ympärilläsi silloin, kun tykkäät muiden postauksista.

The Weather Channel

Tämä on erinomainen esimerkki siitä, kuinka niinkin yksinkertaisen toiminnon kuten sääennusteen näyttämisen ympärille ohjelmoijat ovat pystyneet rakentamaan kokonaisia tietojättiläisiä. Moni sääsovellus tarjoaa useita taustakuvia, liikkuvia ja pysyviä, meteorologisia karttoja, interaktiivisia toimintoja ja vaikka mitä muuta. Kaikki tämä orkesteri asuu laitteen keskusmuistissa, koputtaa nettiyhteyden oviin viiden minuutin välein ja tyhjentää akkua aivan uskomattomalla tavalla. Sääsovellukset, etenkin sellaiset ”hienot”, kannattaa poistaa omasta laitteesta heti. Mikä vaihtoehdoksi? Katsotaan ikkunasta ulos. Sääennusteen katsominen onnistuu hyvistä palveluista nettiselaimen kautta, jos sääennuste on hyvin tarpeen.

AntiVirus FREE, Clean Master Ja Muut ”Turvallisuusohjelmat”

Keskustelu sen ympärillä, tarvitaanko Android-laitteissa virustorjuntaohjelmia, käy välillä hyvinkin kuumaksi. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että jos laitteen käyttäjällä ei kuitenkaan ole root-oikeuksia eikä siihen lähdetä asentamaan hakkeroituja ohjelmia epäilyttävistä lähteistä, virustorjuntaa ei tarvita. Google kuitenkin valvoo sovelluskauppansa sisältöä tosi hyvin ja poistaa sieltä kaikki epäilyttävät sovellukset melkein saman tien, joten kokoaikainen virustorjuntaohjelman tekemä laitteen skannaus tulee tuomaan vain turhaa hidastamista laitteen toimintaan. Kun on syytä epäillä, että laite on saanut viruksia, ratkaisu on hyvin yksinkertainen: asennetaan virustorjuntaohjelma, skannataan laite, poistetaan mahdolliset tartunnat ja sen jälkeen myös virustorjuntaohjelma.

Samalla periaatteella voidaan ajatella myös erilaisia laitepuhdistajia. Ihmisten usko ihmeisiin on laaja kauppakenttä, ja ihmiset jotenkin jaksavat uskoa siihen, että Googlen parhaat ohjelmoijat eivät vielä jostain syystä saaneet järjestelmäänsä täydelliseksi, mutta tämä yksinäinen koodiharrastelija pystyi korjaamaan kaiken! Suurin osa tällaisista puhdistussovelluksista joko ei tee mitään tai tuo vain kiusaa. Cash-muistin tyhjentäminen ja vanhojen sovellusten jäännösten poistaminen onnistuu laitteen ja Androidin sisäänrakennetuilla toiminnoilla; kun puolestaan muistin tyhjentäminen, jota tällaiset puhdistajat yleensä tarjoavat, vain hidastaa ohjelmien uudelleen käynnistymistä.

Kirsikka Kakun Päällä

Voi näitä sisäänrakennettuja oletusselaimia. Jotkut laitetuottajat pistävät laitteisiinsa mitä oudompia selaimia, joissa on jo valmiiksi häiritsevää mainontaa ja muuta täysin tarpeetonta sisältöä. Tämän lisäksi kukaan ei voi taata sitä, etteivät tällaiset selaimet vuoda käyttäjän henkilötietoja ties minne. Joka ikinen oletusselain on aina huonompi kuin Androidille kehitetyt huippuselaimet. Käytetyin lienee Google Chrome, joka on nopea ja turvallinen, mutta muitakin sovelluksia on saatavilla. Osa niistä osaa Chromen tapaan säästää mobiilinetin gigoja, ja melkein kaikki niistä tukevat ajankohtaisia webtekniikoita.

Tässä oli meikäläisen mielipide Androidista, jota pidän muuten tosi hyvänä käyttöjärjestelmänä, mutta välillä sen sisäänrakennetut sovellukset saavat tukkani muuttumaan entistä harmaammaksi. Nykyisestä älypuhelimestani ei edes pysty poistamaan facebook-mobiilisovellusta, mutta onneksi sen vielä pystyy kytkemään pois päältä. Katsotaan, mihin suuntaan Android kehittyy jatkossa…