Blog

Linux-distron valinnan tuskaa 2

Edellisessä julkaisussa tutustuimme Linux-distron valintaan vaikuttaviin tekijöihin ja kahteen Linux-pohjaiseen käyttöjärjestelmään eli jakelupakettiin, joita ovat siis joka käyttäjälle sopiva ja tänä päivänä suosituin Linux Mint sekä vanhoillakin romuilla nopeasti ja sujuvasti toimiva Lubuntu. Linux-distron valintaan vaikuttaa kuitenkin useampi tekijä, ja hyvä tapa tehdä oikea valinta on lähteä siitä, mitä ovat käyttäjän tarpeet ja vaatimukset tietokoneelleen. Mitä varten tietokonetta tullaan pääosin käyttämään? Tarpeista tulee riippumaan myös jakelupaketin valinta, sillä niitä on olemassa monenlaisia ja jotkut ovat juuri tiettyihin tarpeisiin räätälöityjä.

Läppärivaihtoehto Joka Menoon

Yksi kevyimmistä Linuxin distroista on elementary OS, jonka yksinkertaisuus käy ilmi sen nimestäkin. Se käynnistyy nopeasti ja helposti joka läppärillä ja kuluttaa akkua hyvin vähän, mikä on erityisen tärkeää pidemmillä matkoilla – nimimerkillä akun lukuisista latauksista kärsinyt matkailija. Elementary OS -distron ulkonäkö muistuttaa macOS-ympäristöä, ja sen oppiminen tutuksi on erittäin helppoa. Lisäksi kaikki animaatiot, ikkunoiden ulkonäkö ja kaikki mahdolliset napit ovat niin viimeisen päälle hiottuja, kaikki toimii niin sulavasti ja hienosti, että järjestelmää voi tuijottaa silloin, kun elämään jäätiin kaipaamaan jotain kaunista ja esteettistä. Tämän kauniin työpöytäympäristön takana piilee kuitenkin tavallinen, monipuolinen ja täysin toimiva Linux, joka tukee kaikkia työlle välttämättömiä toimintoja. Elementary OS -distron ehdottomia etuja ovat kaunis työpöytäympäristö ja oma erillinen niin sanottujen indie-sovellusten kauppa. Ainoana haittapuolena mainittakoon graafinen ulkonäkö Pantheon, joka näyttää erittäin tyylikkäältä, mutta vaatii tottumista sen välillä suppealta tuntuvaan toiminnallisuuteen.

Pöytäkoneen Hyvä Kaveri

Jos oma pöytätietokone on jäänyt liian vanhaksi käyttääkseen siellä nykyaikaisia Windowsin kehittämiä palveluita tai se on itse koottu ja nyt jäi vain valita ja asentaa oikea käyttöjärjestelmä, siihen auttaa Kubuntu. Kubuntu toimii KDE-työpöytäympäristöllä ja se on täydellinen vaihtoehto pöytäkoneille, sillä juuri niille se on kehitettykin. Kubuntu on lisäksi suosituin distro KDE:n kanssa. Niin kuin monet muutkin Linuxin jakelupaketit, se on luotu Ubuntun pohjalta, mikä takaa sen yhteensopivuuden kaikkien Ubuntussakin toimivien sovellusten kanssa. Kubuntu on kaunis, toiminnallinen ja sen asennus sekä sopivaksi virittäminen onnistuu helposti jopa aloittelevalta käyttäjältä. Se on siis stabiili ja detaljeja myöten työstetty käyttöjärjestelmä, joka sopii vallan mainiosti kotona toimivaan pöytätietokoneeseen ja perinteisiin tietokoneella tapahtuviin askareisiin. Kubuntun etuja ovat suuri pakettivalikoima, erinomainen KDE-sovellusmäärä ja rajattomat ulkonäön säätömahdollisuudet. Etuna, mutta joillekin myös haittana tulee olemaan Kubuntussa käytetty KDE-versio: tässä käyttöjärjestelmässä kaikki pohjautuu stabiiliin KDE:hen, mikä tarkoittaa sitä, että tämän ympäristön uusimmat innovaatiot saapuvat Kubuntuun vähän myöhässä – siis sen jälkeen, kun ne ovat jo ”täysin valmiita”, jos mikään voi tietokonemaailmassa olla valmista. Jos halutaan käyttää kaikkia tuoreita ominaisuuksia heti, KDE Neon on parempi vaihtoehto, mutta kannattaa valmistautua välillä ilmestyviin pikkuvaikeuksiin.

Tableteillekin Oma Distro!

Mitä muuten Linux tarjoaa kevyille kannettaville laitteille? Ubuntu on yksi suosituimmista Linux-distroista pöytäkoneissa, mutta version 17.10 jälkeen se lakkaa tukemasta Unity-ympäristöä ja siirtyy GNOMEn kaveriksi, ja GNOMEhan näyttää aika hyvältä kosketusnäytöllä toimivilla laitteilla. Jos tabletin toiminta ei tunnu hyvältä siihen asennetun Windowsin kanssa, kannattaa kokeilla Ubuntun asennusta GNOMEn kanssa. Sen etuja tablettikäytössä ovat lukuisat eleiden säätömahdollisuudet ja tietysti iso Ubuntu-yhteisö, mikä takaa riittävän määrän kaikkia tabletteihinkin tarvittavia sovelluksia. Lisäksi suurin osa Linux-järjestelmiä käsittelevistä kotisivuista käsittelee nimenomaan Ubuntua. Ainoana miinuksena mainittakoon GNOMEn erilaisuus tuttuihin käyttöjärjestelmiin nähden, mutta loppukädessä sen toiminnallisuus palkitsee.