Blog

Langattomat kuulokkeet toimivat toistaiseksi paremmin idean tasolla kuin käytännössä

Langattomat kuulokkeet ovat ideana houkutteleva erityisesti vauhdikkaassa menossa ja niiden suosio on ollut kasvussa etenkin urheiluun tarkoitetuissa kuulokkeissa. Ei enää sotkeutuvia johtoja jotka jäävät kiinni jokaiseen asiaan laukussa ja ovat yleensä kuulokkeiden ensimmäinen rikkoutuva osa. Langattomat kuulokkeet ovat olleet jo pitkään käytössä televisiota katsellessa ja kotikäytössä. Ne toimivat mukana tulevan lähetinyksikön avulla, jota voidaan usein käyttää myös kuulokkeiden lataamiseen. Kuulokkeet saattavat toimia myös bluetoothin avulla, jolloin niitä voidaan käyttää liikkuessa ja yhdessä mobiililaitteiden kanssa. Tämän tyyppiset kuulokkeet täytyy kuitenkin ladata erikseen. Vaikka langattomien kuulokkeiden valikoima markkinoilla kasvaa jatkuvasti, liittyy langattomaan musiikinkuunteluun edelleen kuitenkin teknisiä haasteita.

Verkkokauppa.comin tuotepäällikkö Aki Ahonen toteaa, että langattomat kuulokkeet kasvattavat suosiotaan, mutta muistuttaa langattomuuteen liittyvistä ongelmista. Hän korostaa, että kuluttajan täytyy tutkia minkälaisen mallin haluaa ja mikä hänelle parhaiten sopii, sillä tarjolla on täysin langattomia kuulokkeita tai sitten sellaisia, joissa kuulokkeesta toiseen kulkee johto mutta puhelimeen yhteys syntyy langattomasti. Kannattaa ottaa huomioon myös seuraavat ominaisuudet. Puhelin ottaa kuulokkeisiin bluetooth-yhteyden, mutta sen lisäksi täysin langattomat kuulokkeet ovat yhteydessä myös keskenään. Äänen laatuun ja kuuluvuuteen vaikuttavat yhteyden taajuus, käytössä olevat piirit ja sisäiset antennit. Ahonen muistuttaa, että bluetooth-yhteys 2,4 Ghz-taajuudella ei yleensä läpäise kehoa kovin hyvin ja tämä aiheuttaa äänen pätkimistä. Uudemmissa malleissa ongelmaa on pyritty ratkaisemaan käyttämällä alempia taajuuksia kuulokkeiden väliseen yhteydenpitoon. Äänen pätkiminen johtuu siitä, että esimerkiksi ihmiskehossa oleva neste pysäyttää mikroaaltojen liikkeen. Täysin langattomissa kuulokkeissa tämä voi johtaa siihen, että toinen kuulokkeista pätkii vaikka toinen toimisi normaalisti.

Langattomat kuulokkeet toimivat akun avulla, joten niitä pitää ladata. Akut ovat usein pieniä erityisesti nappikuulokkeissa, joten niiden kesto ei ole myöskään ihmeellinen. Sankamallisten kuulokkeiden akkujen kesto on jo parempi, sillä niissä voidaan käyttää suurempia akkuja. Bluetooth-versiot 4.0 ja 4.1. tarjoavat parhaan akun keston, mutta sama versio täytyy olla siinä laitteessa, jolla kuulokkeita käytetään. Uudet Bluetooth-versiot tarjoavat parhaimmillaan jopa viikon valmiusajan ja kuunteluaikakin on tuplasti parempi kuin vanhemmissa malleissa. Markkinoilta löytyy myös äänenlaadullisesti hyviä langattomia kuulokkeita, mutta tällöin kannattaa pysyä kaukana urheiluun tarkoitetuista kuulokkeista. Niiden kohdalla valmistaja panostaa yleensä basson vahvistamiseen, jotta motivaatiomusiikki potkisi lenkilläkin. Sennheiserin uusimmissa täysin langattomissa malleissa on puolestaan erinomainen äänenlaatu ja muidenkin valmistajien sankakuulokkeista löytyy malleja, jotka on suunniteltu nimenomaan äänen laatu mielessä pitäen. Bluetooth-yhteys ei mahdollista parasta mahdollista ääntä, mutta saattaa silti olla parempi kuin halpojen älypuhelinten johdollisten mallien tarjoama laatu. Bluetooth-yhteyden käyttäminen kuluttaa myös puhelimen akkua ja toisinaan yllättävänkin nopeasti, erityisesti pakkasessa. Uusimmat Bluetooth-versiot tarvitsevat vähemmän virtaa kuin vanhemmat yhteydet. Musiikintoistopalvelut, kuten esimerkiksi Spotify, kuluttavat joka tapauksessa enemmän virtaa kuin kuulokkeiden käyttäminen.

Kuulokkeita valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, miten ne istuvat päähän. Erityisesti silloin, kun kuulokkeita pitää päässä pidempiä pätkiä, voivat ne tuntua epämukavilta ja häiritä esimerkiksi elokuvaelämystä. Langattomissa sankamalleissa on usein hyvin rajallinen säätömahdollisuus. Kuulokkeista kannattaa myös lukea arvosteluja ja käyttäjäkokemuksia, sillä esimerkiksi Kuningaskuluttajan testissä aiemmin erittäin laadukkaiksi miellettyjen valmistajien langattomat kuulokkeet tuottivat käyttäjille pettymyksen. Langaton tekniikka on edelleen kehitysvaiheessa ja ollakseen todellinen kilpailija myös äänen laadun ja tekniikan puolesta langallisille kuulokkeille, täytyy niiden luotettavuuden ja käytettävyyden parantua selvästi. Suurin ongelma on tällä hetkellä taajuuksien käyttäminen, sillä ikävä taustasärinä tuntuu olevan ongelma lähes jokaisessa mallissa jopa sisätiloissa käytettäessä.