Blog

Kun ei uskota omia silmiä

Kun ei uskota omia silmiä jonkun esineen edessä seisoskelun aikana tai kun ei yksinkertaisesti tiedetä, mikä tämä kyseinen esine on, tekoäly voi auttaa hommassa. Suhteellisen lyhyt Google Lens -työkalun olemassaoloaika on kuitenkin saanut sen kehittymään uskomattoman nopeasti, ja tänä päivänä se on erittäin tehokas erilaisten esineiden tunnistuslaite. Tunnistettavien esineiden määrä on kasvanut noin 250 tuhannesta esineestä kokonaiseen miljardiin. Google Lens pystyy kuitenkin tunnistamaan vain melko selkeitä esineitä, ja muut pysyvät vielä varjossa tämän työkalun tekoälyn toimintojen edessä.

Mikä Ihmeen Google Lens?

Google Lens on kameratyökalu, jonka toiminta perustuu tekoälyn toimintaan. Miljardiin kasvaneesta tunnistettavien esineiden määrästä on ilmoittanut itse Google omassa blogissaan. On kuitenkin olemassa vielä paljon sellaista tavaraa, mitä Google Lens ei ole vielä oppinut tunnistamaan. Kun vuonna 2017 Google julkaisi tämän työkalun, sen tietokannasta löytyi noin neljännes miljoonaa esinettä, mutta sen myötä, kun käyttäjät valokuvasivat muita erilaisia esineitä ja näyttivät niitä työkalun tekoälylle, tietokanta on ollut nopeassa kasvussa. Myös tekstintunnistustyökaluna toimivana Google Lens on saanut paljon lisää kamaa tavaroidensa listaan.

Noin miljardista tunnistettavia esineitä melkein kaikki löytyvät Google Shoppingista. Tämä siis tarkoittaa sitä, että Google Lens -työkalun tietokantaan ei kuulu harvinaisempia esineitä kuten esimerkiksi vanhoja pelikonsoleja edellisen vuosisadan 90-luvulta eikä vähemmän suosittujen kirjojen ensimmäisiä painoja. Eniten Google Lens -työkalun käytöstä hyötyvät siis ne käyttäjät, jotka haluavat saada lisää tietoa myytävänä olevasta tavarasta – eikä ole merkitystä, onko tavara kauppahyllyllä naaman edessä vai nettikaupassa näytöllä. Sen lisäksi, että Google Lens tunnistaa erilaisia esineitä, se pystyy tunnistamaan myös ihmisiä, Wi-Fi-verkkojen nimiä ja geometrisia muotoja. Esimerkiksi automaattisen yhdistämisen mahdollisuus tiettyyn Wi-Fi-verkkoon oli julkaistu jo vuonna 2017, jolloin käyttäjät ihmettelivät, kuinka onnistutaan saamaan tarvittavat verkon tiedot yhdestä ainoasta reitittimen valokuvasta. Tänä vuonna Google Lens -työkalun mahdollisuuksiin lisättiin mahdollisuus siirtää tietoa muiden ihmisten käyntikorteista omaan puhelimeen niin, että kortista löytyvä tieto siirtyy puhelimen osoitekirjaan oikeassa muodossa: puhelinnumero, sähköposti ja mahdollisesti myös osoite mukaan lukien.

Google Lens on ehtinyt kehittyä hyvin tehokkaaksi työkaluksi Googlen ääniapulaisen rinnalla. Mihin muihin tarkoituksiin sitä voisi käyttää? Matkailijan hyvänä apuna Google Lens tulee toimimaan silloin, kun seistään jonkun muistomerkin edessä eikä osata lukea vieraalla kielellä kirjoitettua tekstiä, mutta tietoa muistomerkin kohteesta haluttaisiin saada. Tämä onnistuu valokuvaamalla muistomerkki. Sama koskee myös erilaisia kasveja: varsinkin kauemmas ulkomaille matkaillessamme, näemme usein täysin toisenlaisia puita, kukkia ja heiniä, ja välillä asiasta kysyminen paikallisilta ei tuo haluttua vastausta. Google Lens tunnistaa kasvit, kukat ja puut valokuvasta, tosin tietokannassa on vielä kehityksen varaa.

Kaupunkiasukasta Google Lens voi auttaa muuten. Esimerkiksi elokuvamainoksen valokuvasta Google Lens osaa tunnistaa sekä itse elokuvan että etsiä tietoa siitä, ja tuloksena älypuhelimen näytölle ilmestyy elokuvan ensi-illasta, juonesta, julkaisuvuodesta, kun kyse on vanhasta elokuvasta, näyttelijöistä ja niin edelleen. Kirjoista ja peleistä Google Lens tulee antamaan tietoa kannen valokuvan perusteella. Kun kävellään kaupungin katuja pitkin, huomataan jonkun yrityksen vitriini ja halutaan lisää tietoa yrityksen toiminnasta, Google Lens tulee antamaan myös sitä: riittää, kun ottaa kuvan vitriinistä, jossa näkyy firman nimi. Tämä toimii vallan hyvin matkoilla, kun liikutaan matkailukeskuksesta toiseen ja yritetään löytää sopivia retkivaihtoehtoja. Tunnistaa tämä työkalu myös ilmoituksissa näkyvät puhelinnumerot, joten niitä ei ole enää pakko näpytellä älypuhelimen näyttöön käsin…

Tekoäly kehittyy koko ajan, ja hyvien algoritmien luominen ja niiden kokoaikainen kehitys kasvattaa tekoälyn oppimismahdollisuuksia. Google Lens on oiva esimerkki siitä, miten yhden kerran luotu tekoäly toimii jo ikään kuin itsenäisenä älynä: oppimiskykyisenä ja joskus jopa päätösvaltaisena.