Blog

IBM on taas ryhtynyt ennustajaksi

Tekniikan jättiläinen IBM on tehnyt tekniikan tulevaisuutta koskevia ennusteita jo muutaman kerran, ja yllättävän usein toteutuneita ennusteita on ollut enemmän kuin virheellisiä. Tänäkin vuonna IBM on ennustanut kaikkea tekniikkaan liittyvää kehitystä ottaen huomioon ne tekniikat, joita alettiin jo kehittää. Tämä on siis vain ennustetietoa eikä mikään lupaus, ja tällä kertaa IBM on ryhtynyt ennustamaan tekniikan saavutuksia vuonna 2022.

Ihmisen Terveyteen Vaikuttavat Saavutukset

Tänä päivänä osaamme lukea ihmisen mielialaa ja yleiskuntoa melko hyvin hänen äänensävystä jopa puhelimitse. Ihminen on oppinut tämän taidon evoluutionsa aikana, joten tekoälykin tulee pystymään diagnosoimaan ihmisen kuntoa tämän puhe- ja kirjoitustavan perusteella. Käytössä oleva älylaite tulee yksinkertaisesti lähettämään saamaansa tietoa pilveen, missä tekoäly tulee tekemään johtopäätöksiä laitteen käyttäjän kunnosta. Tällä tavalla voidaan saada sellaiset diagnoosit kuten syöpä tai Parkinson tavallista aikaisemmin, mikä puolestaan antaa enemmän toivoa paranemiseen. Tällainen tekniikka saattaa tuntua tässä vaiheessa vielä fantastiselta, mutta jo viime vuonna Kalifornian yliopistossa onnistuttiin luomaan ohjelma, joka pystyy erottamaan masennuksesta kärsivän ihmisen terveiden joukosta pelkän puheen perusteella.

Luottokortin kokoisiksi laboratorioiksi IBM kutsuu tulevaisuuden laitteita, jotka tulevat analysoimaan enemmän tietoja meistä kuin mitkä tahansa älypuhelimet. IBM:n mielestä tällaisia labroja tulee käyttöön jo kohta, ja ne pystyvät saamaan meistä tietoa eritteidemme avulla eli verestä, hiestä, virtsasta ja kyynelistä. Vuoden 2022 aikana tai sen jälkeen kaikki aktiivisuusrannekkeet tulevat pitämään sisällään sellaisia funktioita, ja jos ne alkavat epäillä käyttäjänsä kunnon huononemista pilvessä suositettujen tekoälyn tekemien tarkastusten pohjalta, siitä lähtee ilmoitus sekä käyttäjälle että häntä hoitavalle lääkärille. Samalla tekoäly tulee lähettämään käyttäjille neuvoja, millä tavalla hänen tulisi parantaa kuntoaan.

Ympäristö Ja Luonto Ovat Elämämme Lähteitä

Tämä ei siis ole mikään uutinen. IBM ennustaa, että jos jaksamme pitää huolta ympäristöstämme, tulemme pystymään analysoimaan tietoa samalla tavalla kuin se tulee tapahtumaan ihmisenkin tapauksessa. Luontoon tullaan asentamaan erilaisia ilman sisältöä tutkivia sensoreita, jotka tulevat taas lähettämään saamansa tiedot pilvitekniikalla toimivalle tekoälylle. Tekoäly oppii analysoimaan, missä kaupungissa on liikaa metaania ilmassa ja miten tilanteeseen pitää puuttua, mutta sen lisäksi tällaisista antureista voidaan hyötyä esimerkiksi kaasuputkivuotojen paikannuksissa. Ei siis mitään vaikeaa hommaa eikä mikään fantastinen keksintö, kunhan tulee joskus toimimaan ja toivottavasti mahdollisimman pian.

IBM ennusti myös sellaista ilmiötä, että älypihoihin laajentuvat älykotimme tulevat jatkamaan kasvuaan älykaupunkeihin ja sen jälkeen älyplaneettaan. Ajatus on muuten hyvin yksinkertainen: älykodin infrastruktuuria laajennetaan niin, että samalla periaatteella tulee toimimaan koko maapallo. Tämä auttaa meitä ennustamaan erilaisia yhteiskunnallisia, poliittisia ja luonnollisia ilmiöitä, ja sen lisäksi mahdollistaa – siis erittäin pelkistettynä käsitteenä – ruoan jakamisen maapallolla asuvien ihmisten välillä.

Täytyy Osata Unelmoida

Aivan mahtavaa, että tällaisissa isoissa organisaatioissa uskalletaan vetää niinkin rohkeita ennusteita. Näinhän se kehitys toimii: mitä rohkeampi idea, sitä menestyksekkäämpi lopputulos. IBM ei ole mitenkään väärässä ennusteidensa kanssa, ja mikä on erittäin positiivista – se ei salaa tällaisia ajatuksia eikä ala kehittämään niitä itse, vaan heittää arvauksia koko maailman kuullen ja antaa uusia ideoita muille alan toimijoille. Terve kilpailu on jokaisen bisneksen perusta, ja sitä pitää olla myös luonnonsuojelu- ja ihmisten terveysasioissa: muutenhan kehitetyt ratkaisut ovat monopoolisen kalliita, mikä ei kuulu ympäristöstä ja luonnosta huolehtimisen perusajatuksiin. Katsotaan, miten käy, ja laitetaan nämä nyt muistiin!