Blog

Huippusuosion saavuttanut konsolipeli aiheuttaa lapsille masennusta ja eristäytymistä!

Lähes kaikki ovat varmasti kuulleet Fortnite-pelistä. Jos et ole, nyt viimeistään kuulet! Fortnite tuntuu tulevan joka tuutista vastaan, eikä nimi ole tuttu pelkästään pelipiireissä vaan muun muassa uutisoinnista ja viihdemediasta. Yksilöt, jotka eivät ole koskaan olleet kiinnostuneita pelaamisesta ovat lähteneet täydellä innolla mukaan Fortnite-hypetykseen, eikä nuorisoa pahemmin puhuta mikään muu kuin tämä yllättäen huippusuosioon noussut peli. Peliä on luonnehdittu maailman suosituimmaksi sekä tuottoisimmaksi videopeliksi kautta aikojen!

Mistä on siis kyse? Fortnite on netissä pelattava seikkailu-, selviytymis- ja taistelu-konsolipeli, jonka Epic Games -pelituottaja julkaisi pelattavaksi tietokoneella, Playstation 4:sella sekä Xbox Onella vuonna 2017. Vuonna 2018 peliä laajennettiin toimimaan myös puhelimella sekä Nintendo Switch -alustalla. Peli jakautuu kahteen osaan, Fortnite: Save the World ja Fornite Battle Royale. Pelattavuus on kummassakin pelitilassa hyvin samankaltaista ja seuraa samanlaisia kaavoja, mutta tarina ja tehtävä muuttuu. Ensiksi julkaistussa Fortnite: Save the World -pelissä käyttäjä taistelee zombie-tyylisiä olioita vastaan käyttäen aseita ja rakentaen linnoituksia. Yhteensä neljä pelaajaa voi pelata samaa peliä samanaikaisesti. Sen sijaan Fortnite Battle Royale julkaistiin myöhemmin itsenäisenä ilmaispelinä, joka mahdollistaisi pelaamisen useammalla eri alustalla. Tässä versioissa jopa 100 pelaajaa voivat taistella samanaikaisesti toisiaan vastaan. Päätavoitteena on olla viimeinen eloonjäänyt taistelija. Jälkimmäinen peliversio saavutti todella äkillisen suursuosion, tuottaen satoja miljoonia dollareita joka kuukausi yli 125 miljoonalla pelaajallaan. Kyseinen pelimuoto on siis vasta juuri ja juuri vuoden vanha!

 

Mistä moinen suosio?

On epäselvää, mistä yhtäkkinäinen hullaantuminen Fortnite Battle Royale -peliä kohtaan syntyi, mutta pelin – josta käytetään yleisesti pelkkää Fortnite-nimitystä – sanotaan olevan maailmanlaajuinen kulttuurin ilmiö. Useammat julkisuudesta tutut näyttelijät, urheilijat ja muusikot ovat kertoneet pelaavansa sekä kannattavansa peliä. Heidän live-striimattujen pelituokioiden ansiosta seuraajia kertyi alun perinkin. Myös Suomessa pelataan ahkerasti Fortnite:a, muun muassa Reino Nordin, Isac Elliot, Arttu Lindeman sekä Mikael Gabriel ovat ilmoittautuneet Fornite-faneiksi. Vajaa kaksi viikkoa pelin julkaisemisen jälkeen Fortnite Battle Royale oli räjähdysmäisesti kerännyt yli 10 miljoonaa pelaajaa, ja luku on sittemmin kasvanut yhtä hurjaa tahtia. Epic Games -yhtiö on kertonut haluavansa rakentaa Fornite:n ympärille toimivat e-urheilu kilpailut, jossa olisi vuoden 2019 loppuun mennessä jaossa yhteensä 100 miljoonaa dollaria. Näin ollen peli varmasti säilyttää suosionsa vielä toistaiseksi, kun tiedossa on näinkin valoisa ja värikäs lähitulevaisuus.

Ikäviä vaikutuksia

Toki suuri suosio tuo mukanaan myös haittapuolensa. Etenkin sen jälkeen, kun Fortnite julkaistiin pelattavaksi mobiilialustoille useammat vanhemmat alkoivat ilmaista huolensa lastensa pelitavoista. Lähinnä nuorison viettämä aika pelikonsolin parissa nousi yhtäkkiä huomattavasti monessa taloudessa. Lisäksi aikuiset kyseenalaistivat pelin K-12 suositusta. Samat huolet, joita on jo vuosia pohdittu koskien lasten väkivaltaisten videopelien pelaamista nousivat voimakkaasti esille. Maailmanlaajuisia kauhutarinoita koskien Fornite-pelin vaikutuksia pelaajaansa on lukuisia, toki niitä saa ja pitää kyseenalaistaa sekä vetää niistä omat johtopäätökset. Niin koululaitoksissa kuin kotona puhuttaa se, kuinka peli vie nuorten kaiken huomion sekä ajan, jonka ansiosta koulutulokset ovat laskeneet. Lievimmät uutiset kertovat esimerkiksi lapsen eristäytymisestä ja masentumisesta pelattuaan Fortnite:a. Yhdessä uutisessa Suzanne-äiti kertoo Leo-poikansa kokeneen niin paljon jännitystä ja adrenaliinia pelatessaan, että rupesi pitämään todellista elämää tylsänä. Toisesta ääripäästä löytyykin hurjempia uutisia siitä, kuinka aikuiset ihmiset ovat uhkailleet alaikäisiä vastapelaajiaan hävittyään otteluita, tai pohtineet jopa itsemurhaa. Kuten kaikessa tässäkin on muistettava kohtuullisuus ja itsekuri! Fortnite voi olla erinomainen ajanviete ja sitä kannattaakin kokeilla edes kerran, kunhan pelaaminen ei aiheuta kokonaisvaltaista todellisuudentajun menetystä!