Blog

Hakukoneiden viidakossa 1

Moni meistä käyttää hakukoneenaan vanhaa tuttua Googlea, ja yllättävän moni tyytyy jopa Windowsin sisäänrakennetun selaimen sisäänrakennettuun hakukoneeseen. Google on kaikessa mielessä hyvä, mutta sillekin on vaihtoehtoja, ja välillä pienet ja tuntemattomat hakukoneet voivat tarjota parempaa palvelua kuin tietotekniikkamaailman jättiläinen. Tässä analysoidaan muutamaa hakukonetta ja pohditaan niiden etupuolia suosittuihin hakukoneisiin nähtynä.

DuckDuckGo

Tämä hakukone on aika kuuluisa ja melko suosittu tietyissä piireissä. Se noudattaa avoimen lähdekoodin periaatteita ja DuckDuckGo:n palvelimet sijaitsevat Yhdysvalloissa. Oman robotin lisäksi hakukone käyttää työssään myös muiden hakutyökalujen tuloksia, ja niitä ovat Yahoo, Bing sekä Wikipedia. Miksi se on Googlea parempi? Sen takia, että se takaa maksimaalisen yksityisyyden suojan. DuckDuckGo ei kerää mitään käyttäjän henkilökohtaisia tietoja, ei säilytä logeja eli sillä ei ole hakuhistoriaa, ja cookie-tiedostojen käyttö on myös hyvin rajoitettua. Miksi sitä olisi hyvä lähteä kokeilemaan? Syitä on. Kaikki suuret ja suosituimmat hakukoneet pyrkivät personalisoimaan hakutuloksia olemassa olevien käyttäjätietojen pohjalta. Tätä ilmiötä kutsutaan myös informaatiokuplaksi: käyttäjä siis näkee vain niitä tuloksia, jotka korreloivat hänen mieltymystensä kanssa tai jotka järjestelmä kuvittelee olevan sopivia. DuckDuckGo luo puolestaan täysin neutraalin kuvan, joka ei riipu käyttäjän verkkokäyttäytymisestä lainkaan ja sen lisäksi ei myöskään pidä sisällään käyttäjäkohdistettuja mainoksia, joita Google käyttää välillä liiankin paljon ja räätälöi mainokset edellisten hakujen perusteella. DuckDuckGo:n avulla tiedon etsiminen muilla kielillä on myös helpompaa, kun taas Google suosii käyttäjän omaa kieltä jopa silloin, kun hakuehdot on kirjoitettu toisella kielellä.

not Evil

Tämä on sikäli erikoinen hakukone, että se etsii tietoja ja antaa hakutuloksia anonyymistä verkosta nimeltään Tor. not Evil -hakukone siis tulee toimimaan siellä, missä toimii myös Tor, mitä varten pitää käynnistää erillinen juuri tämän verkon käyttöön räätälöity samanniminen selain. Tämä hakukone ei ole kuitenkaan ainoa tätä tyyppiä oleva: vastineena on olemassa LOOK, joka etsii tietoa Tor-verkosta, mutta sen pystyy avaamaan tavallisestakin netistä, ja TORCH, joka on yksi vanhimpia Tor-verkon hakukoneita. Muitakin vaihtoehtoja on olemassa, mutta niiden suosio on aika pieni. not Evil viittaa kotisivujensa ulkonäöllä Googleen ja ikään kuin matkii sitä. Minkä takia tällaista hakukonetta pitäisi käyttää? Se etsii siellä, minne muut hakukoneet eivät yksinkertaisesti pääse. Tor-verkossa on paljon resursseja, joita ei voi nähdä tavallisessa lainmukaisessa netissä, ja niiden määrä tulee kasvamaan sen myötä, kun netin sisältöä tullaan valvomaan yhä enemmän ja enemmän. Tor on tavallaan verkko verkon sisällä, jolla on olemassa omia sosiaaliverkkoja, torrent-palveluita, tiedotusvälineitä, myyntipisteitä, blogeja, kirjastoja ja kaikkea muuta – kivaa, hyödyllistä, mutta välillä myös laitonta.

Yacy: Toisenlainen Näkökulma

Täysin erilaista hakutekniikkaa tarjoava Yacy on ehdottomasti avoimen lähdekoodin periaatteita arvostavan ihmisen käytössä. Yacy-hakukone on täysin hajautettu eli sillä ei ole olemassa keskuspalvelinta, jonka kautta tapahtuisi kaikki tietoliikenne, vaan kaikki tapahtuu hakukoneen käyttäjien tietokoneiden tehoilla eli palvelu pelaa vertaisverkkotekniikalla. Jokainen Yacy-verkkoon liittynyt tietokone skannaa verkkoa itsenäisesti eli tekee hakurobotin työtä, minkä jälkeen jokaisen käyttäjän tietokoneelta saapuneet tiedot kasaantuvat yhteen ja siinä ne hakutulokset ovatkin – ja täysin sensuroimattomina. Hautkin ovat salattuja, joten yksityisyyden suoja on huipputasolla. Vaikka tänä päivänä Yacy ei ole vieläkään kasvattanut suosiotaan Googlen kaltaiseksi, se ansaitsee huomiota jo pelkän täysin erilaisen hakutekniikkansa takia. Yksityisyyttä, sanavapautta ja syvältä netistä etsimistä – unelmahaku siis.

Seuraavassa kirjoituksessa tulee vielä jonkun verran tietoa erilaisista hakukoneista ja niiden käytöstä. Niin kuin monet Linux-käyttöjärjestelmän jakelupaketit, hakukoneetkin räätälöitiin usein juuri tiettyyn tehtävään, ja sama hakukone ei välttämättä tule vastaamaan kaikkia tarpeita, mutta useamman hakukoneen yhdistelmä tuo varmasti kaivattua tietoa.