Blog

Grand Theft Auto mullisti konsolipelimaailman

Grand Theft Auto eli GTA on videopelisarja jonka on kehittänyt Rockstar Games. GTA on tunnettu avoimesta pelimaailmastaan eli pelaaja voi vapaasti tutkia pelin virtuaalimaailmaa eikä liikkumista rajoiteta tietylle alueelle. Joissain kohdin pelimaailmaa voi silti tulla vastaan rajoituksia joko juoneen liittyvistä syistä tai pelisuunnittelun rajallisuuden takia. GTA:n maailmat sijoittuvat olemassa oleviin kaupunkeihin ja pelaaja pääsee hurjastelemaan mm. Lontoossa, Vice Cityssä ja Los Angelesissa. GTA-sarjan pelejä on myyty yli 220 miljoonaa kappaletta. Pelin ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 1997.  Lisäosat London 1961 ja London 1969 julkaistiin vuonna 1999. Ilmaisohjelmana peli ilmestyi vuonna 2004. GTA:n perusideana on se, että pelaaja on rikollinen joka suorittaa rikollispomojen antamia tehtäviä. Tehtävien avulla kerätään prosentteja ja kun niitä on kerätty tarpeeksi pääsee, pelaajan siirtymään seuraavaan kaupunkiin. Suurin osa tehtävistä koostuu jonkun tappamisesta tai autolla ajamisesta paikasta toiseen. Pelaaja saa tehtäviä esimerkiksi siten, että hän reagoi puhelinkioskissa soivaan puhelimeen tai istuu löytämäänsä autoon, jolloin tehtävä alkaa.

GTA:n kaksi ensimmäistä osaa oli suunniteltu lähinnä PC-käyttöön ja maailma oli kuvattu ylhäältäpäin. Pelin kolmas osa suunniteltiin myös Play Stationille ja se oli pelisarjan läpimurto. Myös pelimaailmassa oli tapahtunut kehitystä ja maailmaa pääsi tutkimaan katutasolta. Kolmas osa myös esitteli ensimmäistä kertaa selkeän juonen GTA-pelissä. Seuraava innovaatio oli pelin jatko-osa GTA IV, joka sijoittui Liberty Cityn kaupunkiin. Suunnittelussa hyödynnettiin tämän päivän New Yorkia. Pelin päähenkilönä esiintyy serbialainen Niko Bellic, joka on suunnannut Yhdysvaltoihin aloittamaan uuden elämän ja etsimään onneaan. Pelin käsikirjoittajan toimi Rockstar Northin perustaja Dan Houser ja Rupert Humphries. GTA:n neljännessä osassa esitellään ensimmäistä kertaa RAGE-pelimoottori ja pelin uusiin ominaisuuksiin kuuluvat mm. matkapuhelimen käyttö, keilailu ja oluen juominen.

Viime aikoina suurinta innostusta GTA-maailmassa on herättänyt vuonna 2013 julkaistu GTA V, joka julkaistiin Play Station 3 ja Xbox One -konsoleille. Peli tapahtuu kuvitteellisessa San Andreasin osavaltiossa. Pelissä seurataan kolmen rikollisen elämää, jotka tehtailevat ryöstökeikkoja hallintoviraston painostamana. Avoimen pelimaailman ansiosta pelaaja voi vapaasti tutkia San Andreasia, sen maaseutua ja Los Angelesiin perustuvaa Los Santosin kaupunkia. Peliä on mahdollista pelata joko kolmannesta tai ensimmäisestä persoonasta ja pelaaja pääsee yksinpelissä ohjaamaan kaikkia kolmea henkilöhahmoa. Hän pystyy myös vaihtamaan milloin tahansa hahmosta toiseen. Tarinan keskiössä ovat ryöstökeikat ja tehtävät vaativat usein ampumista tai liikkumista paikasta toiseen jollain kulkuneuvolla. Viranomaiset lähtevät seuraamaan ryösteleviä pelaajia. Pelaaja käyttää tehtävien suorittamisessa apunaan lähitaisteluaseita, ampuma-aseita ja räjähteitä. Aiempaan versioon nähden peli antaa entistä enemmän valinnanvaraa mm. kameroiden kulmien säätämisen suhteen. Pelimaailma on vitososassa myös ennennäkemättömän saumaton, sillä tehtävien suorittaminen alkaa automaattisesti heti kohdetta lähestyttäessä eikä tehtävätilaan siirrytä enää erikseen latausruudun kautta. Maailma on hyvin nykyaikainen, sillä hahmot näpräävät puhelimiaan jatkuvasti ja ottavat selfieitä ryöstelyn lomassa. Kaupunki tuntuu hyvinkin aidolta ja on niin suuri, ettei yksi viikonloppu riitä sen tutkimiseen. Jalankulkijoiden kommentit ovat taattua laatua kuten pelin aiemmissakin versioissa, samoin kuin pelimaailmassa näkyvät mainokset. Uusimmassa versiossa voi aiempaa vapaasti seikkailla kaupungissa tehtävien seuraamisen sijaan.

GTA V -peliä ehdittiin odottaa ja se sai hyvät arvostelut sekä pelaajilta että kriitikoilta erityisesti päähahmon pelattavuuden ja teknisen edistymisen takia. Kritiikkiä peli sai väkivaltaisuudestaan ja naisten roolista. GTA V rikkoi myyntiennätyksiä jo julkaisupäivänään, jolloin peli tuotti 800 miljoonaa dollaria. Kolmen vuorokauden kuluttua pelin julkaisusta tuotot olivat kasvaneet jo yli miljardiin.