Blog

Bitcoin perustuu täyteen avoimuuteen

Bitcoin on jo monelle tuttu termi, mutta harvalla on siitä käytännön kokemusta. Bitcoin on kryptovaluutta eli digitaalinen maksuväline, joka tuli markkinoille vuonna 2009. Bitcoinin toimii internetissä maksuvälineenä ihmiseltä toiselle, ilman kolmatta osapuolta. Sen kehittäjäksi on ilmoittautunut mystinen henkilö, joka tunnetaan ainoastaan salanimellä Satoshi Nakamoto. Hänen todellista henkilöllisyyttään ei tiedetä. Bitcoinin arvo on heitellyt rajusti vuosien varrella. Vuonna 2003 bitcoinin arvo oli 1 000 dollaria, mutta jo muutaman kuukauden kuluttua se oli pudonnut puoleen siitä. Vuonna 2016 arvo alkoi jälleen nousta. Bitcoinin arvo perustuukin puhtaasti kysyntään ja tarjontaan. Yksi bitcoin on mahdollista jakaa 100 miljoonaan pienempään yksikköön, joita kutsutaan nimellä satoshi. Bitcoin on kerännyt kuitenkin ympärilleen käyttäjäryhmän ja jopa sijoittajia.

Toisin kuin perinteiset valuutat, joita hallinnoivat keskuspankit, bitcoinilla ei ole keskuspankkia eikä kukaan ohjaile sen arvoa tai kontrolloi sen leviämistä. Bitcoinin kaltaisen maksuvälineen haasteena on se, miten varmistetaan, ettei valuuttaa kopioida. Muilla maksupalveluilla, kuten esimerkiksi PayPalilla tämä hoidetaan siten, että kaikki maksutapahtumat varmistetaan järjestelmässä. Bitcoinilla tällaista ei ole, joten maksuja ei voi perua, tilejä ei voi jäädyttää ja siirtomaksut ovat huomattavasti pienemmät kuin muissa palveluissa. Bitcoin on siis täysin käyttäjiensä kontrolloima ja perustuu internetissä bitcoin-ohjelmaa ajavien tietokoneiden muodostamaan vertaisverkkoon. Osa ohjelmoijista lahjoittaa aikaansa ja taitojaan bitcoinin kehittämiseen ja he voivat tehdä järjestelmään muutoksia pääkehittäjän Gavin Andresenin luvalla. Käyttäjät voivat kuitenkin itse päättää, haluavatko he siirtyä päivitettyyn versioon vai jatkaa vanhan käyttämistä.

Bitcoinin periaatteena on, että siirrettäessä maksu toiselle ihmiselle, ei väliin tarvita mitään eikä ketään. Ongelmana on tietenkin se, miten valvonta sitten rakennetaan ja väärinkäytökset ehkäistään. Bitcoin on ratkaissut asian tekemällä kaikista transaktioista avoimia. Niitä ei hallitse kukaan ja samalla niitä hallitsevat kaikki. Tällöin tapahtumat ovat kaikkien koneella ja jos joku pyrkisi huijaamaan järjestelmää, tilit eivät enää täsmäisikään. Tähän tarvitaan tietenkin ihmisiä, joilla tietoa ja taitoa jatkuvasti päivittää systeemiä. Vapaaehtoisia tuntuu toistaiseksi riittävän ja palkaksi he saavat bitcoineja. Tämä onkin ainoa tapa luoda järjestelmään uusia bitcoineja.

Bitcoinin tärkein ominaisuus on avoin lähdekoodi. Bitcoinien määrä on sovittu jo alussa ja kaikki käyttäjät tietävät, kuinka paljon bitcoineja on kokonaisuudessaan saatavilla. Tällä voidaan vahvistaa se, että bitcoineja on todella vaikea kopioda. Yhteisön kasvaessa suuremmaksi, kopiointi muuttuu lähes mahdottomaksi. Kun maksat jollekin bitcoinin, luovut kaikista oikeuksistasi siihen eikä sinulle jää siitä mitään merkintää. Tämän avoimuuden periaatteen myötä kaupankäyntiin ei tarvita kolmatta osapuolta valvomaan, että kaikki sujuu sääntöjen mukaan. Suomessa on toistaiseksi mahdollista maksaa bitcoineilla muutamassa paikassa. Tammikuussa 2016 tehtiin Suomen tähän mennessä suurin bitcoin-kauppa, kun Auto-Outlet Helsinki Oy myi Tesla-sähköauton digitaalista valuuttaa vastaan. Euroissa kauppahinta olisi ollut yli 140 000 euroa. Tällä hetkellä Auto-Outlet on ainoa yritys Suomessa, joka kelpuuttaa bitcoinin maksuvälineeksi.

Väittely bitcoinin arvosta jatkuu kiivaana. Mielipiteensä asiasta on niin taloustutkijoilla, poliitikoilla, ohjelmoijilla kuin käyttäjilläkin. Osa heistä tietää mistä puhuu, osa ei täysin ymmärrä edes bitcoinin toimintaperiaatetta, osa haluaa vain sekoittaa pakkaa. Osan mielestä järjestelmä on varsin arvokas, toiset taas väittävät sen olevan käytännössä arvoton. Yksi haluaa laittaa bitcoinille vakaan 1 300 dollarin markkina-arvon. Toiset toteavat bitcoinin olevan digitaalista kultaa, toisten mielestä kyseessä on valuutta. Osa ei osaa päättää puhutaanko bitcoineissa kolikoista vai arvopapereista. Osa uskoo bitcoinin muuttavan maailmaa, toiset uskovat, että kyseessä on puhdas huijaus.